ČSA výrazně redukují letový řád, zůstanou tři linky

Airbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr JurišAirbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr Juriš

Končí například linky do Říma, Bruselu či Barcelony.

Plánovaná velká expanze Českých aerolinií se nekoná. České aerolinie během posledních dnů výrazně proškrtaly svůj letový řád a některé linky zcela zruší, jiné ani nezahájí.

Vyplývá to z dat v rezervačním systému i dopisů, které cestujícím dopravce posílá. Z původně ohlášených linek se zcela ruší spojení do Helsinek, Stockholmu, Kodaně a na Maltu. Od 18. dubna končí linka do Bruselu, v květnu do Barcelony, Madridu a Říma. Lety do Paříže jsou naplánovány na čtyři lety týdně ze současné denní frekvence.

S ohledem na aktuální situaci na trhu způsobenou válkou na Ukrajině (konec linek ČSA na Ukrajinu a do Ruska), vysokých cen leteckého paliva a pomalého oživení letecké dopravy, budou ČSA operovat pouze takové linky, u kterých je předpoklad, že nebudou generovat ztrátu. Z těchto důvodů ČSA přistoupily k optimalizaci letového řádu, která splňuje požadavek na úspěšný průběh schváleného procesu reorganizace,“ uvedla mluvčí skupiny Smartwings Group Vladimíra Dufková.

Od června počítá dopravce s linkou na Island. Dopravce oproti původním slibům nespustil ani oznámené linky do Sofie a Bukurešti. Po redukcích během května by měly mít ČSA jen tři linky: do Paříže, Amsterdamu a Keflavíku. Pro ČSA je citelnou ztrátou zrušení linek do Kyjeva a Moskvy, které patřily dlouhodobě k ziskovým.

Zpráva o redukci přichází pár dní poté, co soud schválil reorganizační plán. Investorem v ČSA se podle něj stane měla stát nová firma Prague City Air, kterou vlastní čeští majitelé Smartwings.

Tagy České aerolinie ČSA
118 komentářů