ČSA vrací do provozu po nouzovém přistání Airbus A330, čekalo se na díly

Airbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSAAirbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSA

České aerolinie vrací zítra do běžného provozu Airbus A330-300, který musel kvůli technické závadě v sobotu večer nouzově přistát na

České aerolinie vrací zítra do běžného provozu Airbus A330-300, který musel kvůli technické závadě v sobotu večer nouzově přistát na ruzyňském letišti. Kvůli odstranění závad musely ČSA zrušit dva zpáteční lety mezi Prahou a Soulem, v jednom případě ho nahradil jiný A330 létající pod licencí ČSA z Varšavy pro Smartwings.

Oprava se protáhla, protože jsme čekali na dodání náhradních dílů. Bohužel nejbližší byly skladem až v USA, v Evropě nebyly všechny okamžitě dostupné. Závada je již opravena, zkouška motorů proběhla úspěšně. Příčinou závady byla chyba těsnícího víka u přívodu paliva do olejo-palivového výměníku,“ řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. To potvrzuje i fakt, že krátce po přistání museli hasiči uzavřít kvůli úniku paliva dráhu.

Piloti letu z Prahy do Soulu v sobotu zjistili, že dochází k mírnému úniku paliva a proto se rozhodli vrátit po třech hodinách zpět do Prahy.

Protože letadlo není vybaveno vypouštěcím ventilem pro rychlé snížení hmotnosti, nemohli piloti přebytečné palivo vypustit za letu. Pro dosažení limitu maximální povolené přistávací hmotnosti letadlo letělo v nižší hladině, kde je spotřeba vyšší.

ČSA musely zrušit  dva páry letů: v sobotu a v úterý. V pondělí využily A330-200 registrace OK-GBB, který provozují přes zimu pro Smartwings ve Varšavě. Létá s ním do exotických destinací pro polské cestovky, na pondělí a úterý neměl využití.  Většinu cestujících ze zrušených letů ČSA ve spolupráci s Korean Air přesměrovaly na spoje, které korejský dopravce provozuje mezi Frankfurtem resp. Amsterdamem a Soulem. Do Frankfurtu kvůli tomu ČSA vypravily několik doplňkových letů.

Tagy Airbus A330 České aerolinie OK-YBA Top
1 komentář