Croatia Airlines potvrdily objednávku 6 Airbusů A220, dalších 9 si pronajmou

Airbus A220 v barvách Croatia Airlines Zdroj: AirbusAirbus A220 v barvách Croatia Airlines Zdroj: Airbus

S novými letouny chce letecká společnost vystoupit ze ztrátového období.

Chorvatský národní dopravce Croatia Airlines potvrdil závaznou objednávku na šest Airbusů A220. Šestice nových strojů nebude pro leteckou společnost konečný stav, dalších devět letounů stejného typu chce získat formou pronájmu. Její flotila se tak po přechodu na letadla nové generace nejen sjednotí, ale i rozšíří. Podpis smlouvy oznámil evropský výrobce v tiskové zprávě.

Dopravce je od roku 2017 ztrátový. Oznámený nákup to má v souladu s post-covidovou strategií přijatou v srpnu 2021 změnit. Airbusy A220 se totiž oproti dosud provozovaným strojům vyznačují výrazně nižšími provozními náklady na sedačku. U Croatia Airlines létá aktuálně sedm Airbusů z rodiny A320, dopravce vlastní také několik turbovrtulových Bombardierů Dash 8.

„Máme radost, že se novým zákazníkem A220 z naší produkce staly právě Croatia Airlines. K potřebám chorvatského letectví se A220 ideálně hodí. Poskytuje provozní flexibilitu a efektivitu, což umožňuje jejím provozovatelům plnit své ambice v oblasti regionální i mezinárodní dopravy, aniž by došlo ke kompromisům v jakémkoliv aspektu, ať už jde o pohodlí cestujících nebo provozních nákladů,“ uvedl Christian Scherer, obchodní ředitel Airbusu.

Dlouhá jednání

K nákupu nových strojů se Chorvaté chystali delší dobu. V roce 2008 si dokonce objednali několik A319, objednávku poté konvertovali na větší A320neo. Ty se pro potřeby jejich trhu ukázaly jako zbytečně velké, a tak se nakonec rozhodovali mezi Embraery nové generace a právě A220. Do jednání se však dostal i Boeing se svými 737 MAX.

Croatia Airlines jako jediná letecká společnost obsluhuje všech osm chorvatských letišť. Zatímco během léta soupeří se silnou konkurencí nízkonákladových dopravců, v zimě to má s poptávkou o poznání horší. Jde o hlavní důvod, proč by měla aerolinka problém zaplnit větší letouny.

Tagy A220 Airbus Airbus A220 Croatia Airlines
9 komentářů