pruvodce

ComfortJety začínají jezdit do Berlína, dočasně se starším jídelním vozem

ComfortJet na Novém spojení v Praze. Pramen: České dráhyComfortJet na Novém spojení v Praze. Pramen: České dráhy

Od 29. září bude souprava nasazována na dva páry vlaků EC Berliner.

České dráhy vypravily včera a dnes na vlacích EuroCity Berliner poprvé v provozu s cestujícími na této trase soupravy ComfortJet. Od 29. září budou nasazovány na lince mezi Prahou a Berlínem pravidelně na dva páry spojů denně.

Dopravce oznámil start pravidelného provozu na veletrhu Innotrans v Berlíně, kde Siemens jako výrobce představuje veřejnosti poprvé i řídicí vůz Afmpz celé soupravy. Ten zatím není schválen k provozu. Zatímco České dráhy soupravu označují jako ComfortJet, Siemens zvolil pro novou soupravu název Vectrain.

České dráhy převzaly zatím od sdružení Siemens Mobility a Škoda Group čtyři soupravy, zatím bez řídicího a restauračního vozu. I proto bude k soupravě připojen klasický jídelní vůz Wrmz815, který na této trase běžně jezdí. Kompletní soupravy ComfortJet by měly začít jezdit příští rok. „Proto nyní budeme do pravidelného řazení přidávat restaurační vůz klasické stavby, abychom cestující nepřipravili o kulinářské zážitky na palubě našich vlaků,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Od neděle 29. září budou dvě soupravy ComfortJet nasazeny v pravidelném řazení na spoje EC 178/175 a EC 176/177 Berliner Praha – Berlín a zpět.

Postupně bude dopravce nasazovat ComfortJety na vlaky Vindobona a Metropolitan. Od pondělí 23. září České dráhy také dočasně nasadily jednu soupravu ComfortJet na vybrané Košičany na lince Praha – Ostrava – Košice. Další aktuálně převzaté soupravy budou nyní sloužit jako oběhová záloha, respektive na nich bude pokračovat zácvik palubního a dílenského personálu.

Řídící vůz pro soupravy ComfortJet Českých drah. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŘídící vůz ComfortJetu v Berlíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŘídící vůz ComfortJetu v Berlíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Berliner České dráhy ComfortJet Praha - Berlín Siemens Mobility Škoda Group Vectrain
65 komentářů