ComfortJet poprvé vyjel s cestujícími, zatím ve zkrácené verzi

První jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhyPrvní jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhy

Postupně se nové vlaky objeví také na trase do Berlína.

České dráhy dnes vypravily poprvé do provozu s cestujícími novou soupravu ComfortJet. Nové vozy do sdružení Siemens Mobility – Škoda Group jsou aktuálně nejmodernějším vlakem na českých kolejích a mají se stát jedním ze základů obnovy dálkové flotily dopravce.

První souprava ComfortJet byla nasazena dnes na vlak IC 511 z Prahy do Bohumína, zítra se do Prahy bude vracet jako spoj IC 510. ComfortJety jsou aktuálně v provozu v dočasném řazení bez řídicího vozu a s restauračním vozem klasické stavby ze stávajícího vozového parku Českých drah. České dráhy do konce letošního roku převezmou do svého vlastnictví celkem osm souprav ComfortJet.

Soupravy ComfortJet konečně vyjíždějí na koleje a cestující tak zažijí jejich komfort a moderní interiér na vlastní kůži. Aktuálně chceme otestovat plnou funkčnost všech systémů pro cestující a také poskytnout další prostor našemu vlakovému personálu k podrobnému seznámení s novými vlaky. Ostravany mezi Prahou a Bohumínem pro to představují ideální spoje,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Postupně by se měly jednotky objevit i na vlacích Berliner z Prahy do Berlína a také na vlacích Vindobona nebo Metropolitan. Svou maximální rychlost 230 km/h budou po zavedení ETCS v Německu využívat například mezi Berlínem a Hamburkem a v budoucnosti ji budou moci využívat i na dalších tratích např. na nové rakouské trati Koralmbahn nebo na prvních úsecích vysokorychlostních tratí v Česku.

Dodání prvních moderních souprav ComfortJet je součástí rekordní obnovy vozového parku kolejových vozidel Českých drah, jež probíhá během letošního roku. Letos dráhy obdrží skoro 140 nových elektrických, motorových a netrakčních jednotek a elektrických lokomotiv. Pokud se započítá každý vůz a článek jednotek samostatně, je to zhruba 440 jednotlivých vozidel. Přepočteno na sedačky uvedou České dráhy do provozu víc jak 22 tisíc míst v klimatizovaných a bezbariérových vlacích s palubní wi-fi.

První dojmy z jízdy vlaku od Aleše Petrovského přineseme v příštích dnech.

První jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhyPrvní jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhyPrvní jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhyPrvní jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhyPrvní jízda ComfortJetu s cestujícími. Foto: České dráhyComfortJet na pražském hlavním nádraží. Pramen: České dráhyComfortJet na Novém spojení v Praze. Pramen: České dráhyPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářPrvní ComfortJet Českých drah. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářČD už mají v Praze tři ComfortJety (duben 2024). Pramen: České dráhy
Tagy České dráhy ComfortJet
145 komentářů