CityElefant z nehody na hlavním nádraží půjde opravit, rozhodly České dráhy

Jednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekceJednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekce

Dopravce se potýká s nedostatkem provozuschopných jednotek.

České dráhy počítají s návratem poškozené jednotky 471, která je odstavena od 24. května po nehodě na pražském hlavním nádraží. Dopravce tehdy odhadl škodu na více než 100 milionů korun. Do provozu by se měla relativně brzy vrátit také další jednotka CityElefant, kterou poškodil strojvedoucí proražením zarážedla v neděli.

Vzhledem k odhadu škod po nehodě na hlavním nádraží panovaly obavy, že jednotka bude neopravitelná. „Dle předběžného vyjádření výrobce bude oprava zřejmě možná. Nyní čekáme na zpracování nabídky na opravu,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Na hlavním nádraží v Praze se čelně srazil CityElefant s lokomotivou, škoda přesahuje 100 milionů korun

K nehodě došlo v době, kdy se České dráhy v Praze a Středočeském kraji potýkají s nedostatkem provozuschopných jednotek 471. Ty tvoří základ železniční části Pražské integrované dopravy. Odstavení části vlaků je plánované, o část ale přišel dopravce při nehodách. Nejen těch, které zavinili jeho zaměstnanci, ale také řidiči na přejezdech.

V provozu chybějí jak poškozená vozidla po nehodách, tak jednotky, které podstupují běžnou údržbu či periodické prohlídky nebo instalaci ETCS. Snažíme se dělat maximum pro to, abychom vozidla vraceli do provozu co nejdříve,“ dodala Rajnochová.

V případě jednotky 471 poškozené v neděli v Milovicích dojde teprve ke komisionální prohlídce. Poškození ale není zásadní. „Odhadovaná délka opravy jsou cca čtyři týdny,“ dodala Rajnochová.

Další železniční nehoda. CityElefant v Milovicích prorazil zarážedlo a vykolejil

Tagy 471 České dráhy CityElefant
51 komentářů