Číňané přesunuli Sirius na testy po slovenské železniční síti

Elektrické jednotky Sirius pro Leo Express. Foto: LEElektrické jednotky Sirius pro Leo Express. Foto: LE

O dalším osudu čínské jednotky není stále jasno.

Čínský výrobce kolejových vozidel CRRC pokročil s testováním jednotky Sirius pro provoz v Evropě. Minulý týden se vydala jednotka 665.002 na Slovensko, kde podstoupila nutné zkoušky ke schválení k provozu na v síti Železnic Slovenskej republiky (ŽSR).

Na Slovensku se přesunula ze zkušebního okruhu VUZ ve Velimi, kde probíhá její dlouhodobé testování. Jako první se vydala na úsek Bratislava – Dubnica nad Váhom. Snímky z testování se prvně objevily na serveru railroadpics.net. Dopravcem na Slovensku je ZSSK.

K testování na Slovensku došlo více než půlroku poté, co jednotka projela vlastní silou po kolejích Správy železnic. V Česku jsou jednotky už přes tři a půl roku. Jednotky si objednal Leo Express, který ale loni od nákupu ustoupil. Jejich další osud je nejasný, mluví se o pronájmu do zkušebního provozu RegioJetu.

Vlak je dlouhý 111,2 metru, jednotka je dvousystémová (25 kV/3kV). Pojme 300 osob, maximální rychlost je 160 km/h. Skládá se ze šesti částí, jeden podvozek slouží vždy dvěma sousedním skříním. Vlak je vybaven systémem ETCS. Karoserie je hliníková. Leo Express měl objednán tři jednotky, na dalších 30 jednotek měl opci. Dopravci měly sloužit pro další expanzi.

Tagy crrc Sirius
83 komentářů