Cheb finišuje s druhou nejdelší lávkou pro pěší v Česku, překlenula nádraží

Nová lávka v Chebu. Foto: Václav Michálek / Městský úřad ChebNová lávka v Chebu. Foto: Václav Michálek / Městský úřad Cheb

Stavba lávky podražila, dva měsíce stála kvůli krachu původního zhotovitele.

Po téměř třech letech od zahájení stavby se chýlí ke konci stavba nové lávky pro pěší a cyklisty v Chebu. Svoji délkou 400 metrů bude po Sky Bridge na Dolní Moravě (721 metrů) druhou nejdelší lávkou pro pěší v zemi a nejdelší pro cyklisty v ČR. Druhou nejdelší lávkou je zatím nedávno otevřená Štvanická lávka (299, 47 metrů), která odsunula na třetí místo t most přes Labe v Čelákovicích s 242 metry.

Posun se stavbou oznámila radnice na svých stránkách. Lávka již prošla zatěžovací zkouškou. Při stacionární zkoušce byla mostovka zatížena 80 kontejnery s vodou, celkem byla lávka zatížena 84 tunami. Při dynamické zkoušce se měřilo kmitání nosné konstrukce.

K otevření má dojít v září. „V současné závěrečné fázi dostává mostovka protiskluzový povrch a do bočnic je zabudováváno LED osvětlení,“ uvedla radnice v tiskové zprávě.

Nová lávka vede na Švédský vrch přes kolejiště chebského nádraží, nahradí jinou, která byla pro špatný stav v roce 2016 stržena. Stavba nabrala zpoždění, když zkrachoval zhotovitel, společnost Raeder & Falge a dva měsíce práce zcela stály. Místo ní stavbu převzala společnost Swietelsky Rail. Zakázka současně podražila, celkové náklady dosáhly 250 milionů korun.

Nová lávka je v porovnání s původní lávkou směrem ke Švédskému vrchu zhruba o 100 metrů prodloužena, takže i na této straně bude zajištěn bezbariérový přístup.

Tagy Cheb lávka na Švédský vrch Swietelsky Rail
9 komentářů