Chaos při odletech. Cestující Ryanairu nepustili i s očkováním na palubu letu do Švédska

Cestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Informace na stránkách Ryanairu o podmínkách cesty do Švédska se liší od údajů na stránkách tamější vlády.

Letecká doprava se sice pomalu vrací k normálu, co se počtu letů týče, cestující ale při odbavení čekají stále nenadálé situace, kdy jejich plány na dovolenou mohou skončit ještě na letišti.

Přesvědčila se o tom včera Barbora Janečková, která se chystala letět včera s Ryanairem do švédského Göteborgu. I když měla potvrzení o tom, že je očkovaná, neodletěla, stejně tak dopadlo zhruba dvacet dalších cestujících. Na vyjádření Ryanairu čekáme od včerejšího dopoledne.

Janečková splnila podmínku, že je očkovaná dvěma dávkami vakcíny včetně minimálně dvou týdnů po druhé injekci. Neměla však test. „Bez testu či jakéhokoliv upozornění na povinný test navíc ke covid pasu nás v pohodě odbavili, naložili kufry, pak změnili pravidla a kufry zase vytahovali zpět. Možnost otestovat se na místě nebyla, ochota cokoliv řešit u tří mladíků mdlého rozumu a obrovské arogance nulová,“ popsala Janečková na Facebooku. Lety Ryanairu v Praze odbavuje společnost Menzies.

Na stránkách Ryanairu se uvádí povinnost mít test, současně je na nich odkaz na stránky švédské vlády. Na nich se naopak uvádí, že pokud má cestující potvrzení o dokončení očkování, tak mu to stačí. „Odvolávají se na pravidla, která nejsou nikde k nalezení. Nikam se nedovoláte. Nikdo tu není. Máme jen v mobilu svou Tečku. Velmi výstižné,“ napsala Janečková.

Letiště doporučuje pečlivou kontrolu podmínek

Problémy s platností certifikátu nebo testu či splnění podmínek ke vstupu do cílové země řeší handlingové firmy na Letišti Václava Havla prakticky každý den. Důvodem jsou i neustále se měnící podmínky jednotlivých zemí.

Mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková cestujícím doporučuje, aby si vždy pečlivě zjišťovali aktuálně platné podmínky nejen pro destinaci, do které letí, ale i pro návrat. „Pokud potřebují předložit vstupní formulář nebo potvrzení o očkování, negativním testu či prodělání nemoci, měli by si vše připravit před cestou na letiště. Zároveň doporučujeme mít všechny dokumenty rovnou v anglickém jazyce a ideálně vytištěné, případně i v elektronické verzi. Důležité je také číst pokyny letecké společnosti i cestovní kanceláře. Splnění podmínek vstupu do země se kontroluje s cestovními doklady a zavazadly již před odletem na přepážkách odbavení, proto je nyní celý proces delší. Cestující by tak měli být na letišti včas, tedy alespoň tři hodiny před odletem,“ dodala.

Tagy letiště praha Menzies Aviation omezení dopravy kvůli koronaviru Ryanair
181 komentářů