Chaos kolem jízdenek na jihu Moravy. Kraj plánuje, že doklady ČD bude uznávat

Jednotka Moravia v Adamově. Foto: IDS JMKJednotka Moravia v Adamově. Foto: IDS JMK

České dráhy na svém webu oznámily, že doklady platit nebudou.

Jihomoravský kraj jedná s Českými drahami o tom, že by se zahájením platností nového jízdního řádu uznával nadále jízdní doklady dopravce pro cesty do a ze sousedních regionů, kde neplatí krajský tarif IDS JMK.

Informoval o tom na sociální síti X Jiří Crha. České dráhy přitom na svých stránkách i nadále uvádějí, že uznávání dokladů skončí, i když k žádnému uzavření jednání a schválení nových podmínek nedošlo. V červnu ale již kraj vypověděl Českým drahám smlouvu o uznávání jízdních dokladů.

V současné době jednáme s Českými drahami o tom, aby jízdenky ČD byly uznávány v obdobném režimu jako nyní. O výsledcích jednání budeme informovat po jeho skončení,“ uvedla mluvčí kraje Martina Žídková.

Již nyní ve vlacích v objednávce Jihomoravského kraje musí České dráhy prodávat pouze jízdenky v systému IDS JMK. Pro většinu cestujících to znamená, že je jízda i levnější. Například jízdenka z Blanska do Brna vyjde na 41 Kč v krajském tarifu, s ČD na 57 Kč.

České dráhy za podpory řady zaměstnanců a samozvaných odborníků na dopravu na sociálních sítích uvádějí, že by pro cestu v kombinaci osobního vlaku v objednávce kraje a rychlíku či expresu v objednávce ministerstva dopravy museli cestující nakupovat buď dražší OneTicket nebo dva jízdní doklady. Například pokud by jel cestující z Hustopečí do Prahy přes Brno, na první úsek použil osobní vlak v objednávce kraje a dál pokračoval rychlíkem, musel by jet na OneTicket, nebo nakoupit dvě jízdenky pro Hustopeče – Brno a Brno – Praha.

Pokud by došlo k dohodě o uznávání jízdenek ČD, platit by měly i nadále síťové doklady typu IN100 pro neomezené cestování i slevové karty IN25 a IN50. Otázkou ale zůstává, zda bude dopravce nějak kraji kompenzovat výpadek příjmů za takové cestování nebo jde v součtu o tak malé částky, že to kraj řešit nebude.

In Karty k ničemu v dalším kraji. České dráhy už přestaly prodávat některé jízdenky pro cesty na jih Moravy

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj
157 komentářů