Cestující v budějovické MHD trápí výpadky spojů. Nejsou řidiči, za nemocné není náhrada

Konečná MHD České Budějovice s označníkem ŠM11. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKonečná MHD České Budějovice s označníkem ŠM11. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

O výpadcích spojů Dopravní podnik města České Budějovice cestující neinformoval.

Českobudějovická MHD s příchodem září (a tedy hustšího jízdního řádu) ztratila na spolehlivosti. Minulý týden nevyjela na své trasy řada spojů. Podle facebookové stránky Veřejná doprava Jihočeského kraje se výpadky týkaly desítek spojů denně (60 a více), především na trolejbusových linkách 3, 4 a 5 a autobusové lince 14.

„O tomto výpadku nikdo z vedení podniku, ale ani vlastníka, tedy města, cestující předem neinformuje. Autobusy i trolejbusy na dotčených linkách jezdí tedy nespolehlivě a cesta městskou je tak risk, zda to pojede, nebo zrovna nepojede. Příčina je nadmíru jasná, nedostatek řidičů,“ píše se v příspěvku z 9. září na stránce, která sdružuje dopravní komunitu.

Mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Smudková výpadky přiznává. „Bohužel k vynechání některých spojů MHD skutečně v týdnu od 6. září došlo. Situace byla způsobena kumulací více skutečností, kdy nám někteří řidiči jen několik hodin před směnou oznámili pracovní neschopnost z důvodu nemoci. V takových situacích jsme se samozřejmě snažili běžnými způsoby operativně směnu zajistit, nicméně náhradní řidiči nebyli schopni okamžitě nastoupit na vypadlé linky,“ uvedla.

Podle ní se výpadky z minulého týdne už nebudou opakovat. „Snahou kolegů z dopravy bylo s maximálním nasazením situaci řešit, tedy sehnat řidiče, kteří by ideálně výpadky saturovali. V tuto chvíli můžeme sdělit, že tato mimořádná situace se týkala pouze minulého týdne a management dopravního podniku přijal taková opatření, aby se podobné výpadky již neopakovaly,“ doplnila mluvčí.

DPMČB aktuálně vede náborovou kampaň, kde slibuje řidičům příspěvek až 60 tisíc korun. Ředitel podniku Slavoj Dolejš také bude podle Smudkové navrhovat představenstvu „okamžité zvýšení mezd řidičů“. „Bohužel stále narážíme na limity trhu práce, kde je v této profesi obrovská poptávka vůči nabídce a společnosti hledají různé nástroje, jak alespoň část výpadku nahrazovat,“ dodala mluvčí.

MHD v Českých Budějovicích je zajišťována autobusy, elektrobusy a trolejbusy na 24 linkách. Z toho je 13 autobusových, osm trolejbusových a tři elektrobusové. Obsluhované území má 120 tisíc obyvatel.

Tagy Dopravní podnik města České Budějovice MHD České Budějovice nedostatek řidičů
57 komentářů