Cestující Ryanairu uvízli v Praze, letadlo do Manchesteru odletělo bez nich

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Pasažéry zaskočily dlouhé fronty na bezpečnostní kontrole.

Řada cestujících, kteří měli 24. 6. odletět z Prahy letem Ryanairu do Manchesteru, uvízla na pražském letišti. Jejich letadlo totiž odletělo bez nich. S informací přišel zpravodajský web Prague Morning. Na letiště se dostavili včas, zaskočily je však dle jejich slov neobvyklé bezpečnostní kontroly a především dlouhé čekací fronty. Cestující překvapilo, že na rozdíl od běžných letištních postupů museli počkat na ohlášení čísla jejich odletového gatu, než mohli přejít k bezpečnostní kontrole. Zatímco stáli dle svých slov asi 30 minut v nehybné frontě, jejich letadlo odletělo.

Podle mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové udělalo letiště maximum pro odlet cestujících do Manchesteru. „Kapacita bezpečnostní kontroly byla ze strany Letiště Praha na daném letu posílena. Jedním z faktorů, který způsobil komplikace na daném letu bylo to, že handlingová společnost, která měla odbavení letu a cestujících do Manchesteru na starosti, dostatečně neinformovala jak cestující, tak i Letiště Praha o skutečnostech, které mohly způsobit, že cestující neodletí do dané destinace,“ uvedla Divíšková. Letiště Praha požádalo danou handlingovou společnost o větší součinnost a intenzivnější komunikaci směrem k cestujícím i letišti. „Dalším faktorem, který mohl způsobit danou situaci je i to, že cestující nedbají přepravních podmínek dané letecké společnosti a nedávají si dostatečnou časovou rezervu pro účely bezpečnostní kontroly. Cestující musí případné kompenzace řešit s leteckou společností, která je jejich smluvním partnerem,“ dodala.

Ryanair trvá na tom, že na nešťastnou událost neměl vliv a odkazuje na bezpečnostní kontrolu. „Je nám velmi líto komplikací, kterým museli cestující čelit, nicméně musíme a postupovali jsme i v tomto případě plně v souladu s požadavky letecké společnosti. Nicméně, abychom pomohli v budoucnu podobnou situaci lépe zvládnout, přijali jsme další opatření v této oblasti,“ řekl Jiří Petržilka z Menzies Aviation.

Na světových letištích je běžná centrální bezpečnostní kontrola, společná pro všechny gaty. Pražský Terminál 1 má však několik menších kontrol, rozmístěných u jednotlivých odletových bran. Cestující proto musí vyčkávat na ohlášení čísla jejich gatu, až poté prochází kontrolou. Letiště, včetně toho pražského, se v této době potýkají s velkým nedostatkem personálu, a často tak dochází k tvorbě dlouhých front. Pasažéři jsou však předem upozorňováni na povinnost včasného příchodu na letiště. Letiště Praha zaměstnance pořád nabírá, hlasy o jejich nedostatku však sílí.

Tagy letiště praha Menzies Aviation Ryanair
232 komentářů