Cestovní kanceláře zrušily lety z Českých Budějovic na Mallorcu, nebudou ani lety do Tuniska

Boeing 737-800 společnosti Smartwings, letiště v Palma de Mallorca. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737-800 společnosti Smartwings, letiště v Palma de Mallorca. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Poslední odlet na Mallorcu se uskuteční ve středu příští týden. Poptávka podle CK nenaplnila očekávání.

(Aktualizovali jsme v 15:15 o informaci o zrušení letů do Tuniska) Letní letová sezona na českobudějovickém letišti nebude tak bohatá, jak se při jejím zahájení koncem května zdálo. Z mapy destinací aktuálně vypadla Mallorca, kam vozily z Budějovic své klienty cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer (obě patří do německé skupiny Rewe). Čedok pak opustil plány na spuštění letů do tuniské Enfidhy, které měly začít koncem července.

Konec letů na Mallorcu potvrdil deníku Zdopravy.cz mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk s tím, že zájem o Mallorcu byl za očekáváním. „Větší zájem je o ostatní nabízené destinace z Budějovic,“ řekl Bezděk. Fischer společně s Eximem nabízí odlety do Bulharska, řecké ostrovy Rhodos a Kréta a do Turecka.

Mluvčí českobudějovického letiště Šárka Glaserová sdělila, že poslední odlet na Mallorcu se uskuteční ve středu příští týden. Podle Bezděka cestovní kanceláře nabídnou klientům se zakoupenými zájezdy odlety do jiné destinace nebo z jiného tuzemského letiště. Na Mallorcu odletělo první letadlo ve středu 5. června. Další odlety byly naplánovány vždy na středu.

„Cestovní kanceláře navýšily na letní sezónu kapacitu řádově o desítky procent, nicméně nyní se ukazuje, že předpokládaná poptávka u některých destinací nedosáhla očekávanou úroveň. A proto jsme na žádost a ve spolupráci s cestovními kancelářemi přistoupili k optimalizaci letového řádu,“ doplnila na dotaz deníku Zdopravy.cz mluvčí letecké společnosti Smartwings Vladimíra Dufková.

„Situaci navíc komplikuje nedostatek letadel jako nový globální fenomén, což na letecké společnosti i cestovní kanceláře vytváří další tlak. Musím znovu zopakovat, že nás celá situace velmi mrzí, ale skutečně ji jako letiště České Budějovice nejsme schopni jakkoliv ovlivnit. Toto se stává a stávat se bude i do budoucna,“ uvedl později ve svém vyjádření šéf jihočeského letiště Ivan Trhlík.

Optimalizace se dotkne i tuniské Enfidhy, kam chtěl vozit z Budějovic své klienty Čedok. „Rozhodli jsme se z provozních důvodů k úpravě letového řádu mezi jednotlivými odletovými letišti a plánované odlety z Českých Budějovic na tuniskou pevninu, které měly odstartovat až na konci července, v letošní letní sezoně nezahájíme. Klientům, kteří si již zájezd zakoupili, nabídneme odlet do Tuniska z Prahy se slevou, změnu na jinou destinaci nebo bezplatné storno,“ sdělila deníku Zdopravy.cz mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Klienti Čedoku létají z Budějovic do Antalye, na Rhodos a Krétu a do bulharského Burgasu. „Aktuální obsazenost na letní termíny přesahuje už teď před prázdninami přes 70 %,“ uvedla Pavlíková.

Podle Dufkové bude společnost Smartwings i přes úpravu letového řádu provozovat z Českých Budějovic o 250 % letů více než v minulé sezóně. Ta začala až začátkem srpna.

Tagy CK Fischer Exim Tours Jihočeské letiště České Budějovice Mallorca smartwings
153 komentářů