Cestování v době po pandemii. Lety navíc kvůli rozestupům i letušky v ochranných oblecích

Připomínka cestování během covidu, verze Qatar Airways. Foto: Qatar AirwaysPřipomínka cestování během covidu, verze Qatar Airways. Foto: Qatar Airways

Postupné obnovování leteckého provozu po týdnech téměř úplného umrtvení ukazuje zatím velmi rozdílný přístup dopravců v opatřeních proti šíření koronaviru.

Postupné obnovování leteckého provozu po týdnech téměř úplného umrtvení ukazuje zatím velmi rozdílný přístup dopravců v opatřeních proti šíření koronaviru. Dopravce teď čeká velmi náročný úkol: přesvědčit lidi, aby létali bez obav dál jako před vypuknutím pandemie.

Přístup dopravců se zatím ale velmi liší, včetně povinnosti nosit roušky. Australský dopravce Qantas oznámil, že roušky bude cestujícím poskytovat bezplatně, ale jejich nošení pouze doporučí. „Nebudou povinné, ale pro klid duše všech cestujících doporučujeme, aby je měli nasazené,“ uvedl Qantas v oznámení o opatřeních proti šíření koronaviru.

Zdravotní ředitel Qantas Ian Hosegood uvedl, že riziko nakažení koronavirem na palubě je velmi nízké. „Je to způsobeno kombinací více faktorů. Filtrační systém vzduchu je na palubě velmi účinný, lidé nesedí proti sobě a samotné sedačky tvoří také jistou bariéru,“ řekl Hosegood. Letadla Qantas budou procházet dezinfekcí, ale aerolinka nebude zavádět větší rozestupy mezi cestujícími, jak někteří navrhovali.

Jiný přístup volí Qatar Airways. Katarský dopravce je přesvědčen, že cestující naláká na palubu přísnými opatřeními i například tím, že pobyt na palubě bude částečně připomínat návštěvu jednotku intenzivní péče v nemocnici. Palubní personál již teď nosí ochranné obleky (PPE) a brýle a v této praxi chtějí aerolinky i dále pokračovat. Od 25. května bude povinné nosit roušky pro všechny cestující. Palubní servis bude omezen, zejména v oblasti nápojů a jídel.

Americké aerolinky Delta Air Lines chtějí podle agentury Reuters prodloužit až do července své opatření na poloprázdná letadla. Už teď Delta obsazuje sedačky v byznys třídě jen z poloviny a v ekonomické ze 60 %. Pokud bude poptávka růst, firma raději přidá lety, než aby zaplnila letadlo na 100 %. K dodržování rozestupů mezi cestujícími vyzvala dopravce v USA vláda.

 

Tagy Delta Airlines obnovení provozu po pandemii koronaviru Qantas qatar airways
20 komentářů