Česko má získat letecké spojení s Irákem. FlyErbil začal prodávat letenky z Erbílu do Prahy

Boeing 737-400 společnosti UR Airlines. Autor: Anna Zvereva from Tallinn, Estonia, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87378108Boeing 737-400 společnosti UR Airlines. Autor: Anna Zvereva from Tallinn, Estonia, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87378108

Lety by měla provozovat společnost UR Airlines. Létat by se mělo jednou týdně v pondělí.

V rezervačním systému irácko-kurdské letecké společnosti FlyErbil se objevila linka z Erbílu do Prahy. Pravidelné letecké spojení se čtvrtým největším městem Iráku, které je zároveň hlavním městem autonomní oblasti Irácký Kurdistán, má Praha získat od 3. října, na kdy je plánován první let. Létat by se mělo jednou týdně, a to vždy v pondělí s odletem v 9:00 z Erbílu a příletem do Prahy ve 12:00. Z pražského letiště bude letoun odlétat o hodinu později a v Erbílu přistávat v 18:00.

Podle vyjádření Letiště Praha se o lince ještě jedná. „S leteckou společností FlyErbil jsme v kontaktu a o uvedené lince jednáme. Spojení však nebylo dosud definitivně ze strany dopravce potvrzeno,“ sdělila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

FlyErbil disponuje dvěma letadly, Boeingem 737-300 a Airbusem A319. Rezervační systém však ukazuje, že lety budou provozovat jiné aerolinie, konkrétně irácké UR Airlines. Ty by měly disponovat dvěma Boeingy, jedním ve verzi 300 a druhý ve verzi 400. Průměrné stáří flotily je 26,5 roku.

Zpáteční letenka z Prahy do Erbílu v nejlevnějším tarifu ECO vychází na 700 eur, což je v přepočtu přibližně 17 200 korun. V ceně je zahrnuto odbavené zavazadlo do 20 kilo a možnost zrušení cesty 72 hodin před odletem a vrácení peněz za poplatek 100 eur. K dispozici je také dražší tarif FLEX.

Cestovatelé z České republiky mají možnost pořídit si irácké vízum (včetně regionu Iráckého Kurdistánu) při vstupu do země. Jde o vstupní vízum na 30 dnů za poplatek 100.000,- IQD (přibližně 75 amerických dolarů). Podle českého konzulátu by nyní cestující neměli být povinni předložit doklad o vakcinaci proti covidu ani PCR test.

Česko momentálně s Irákem pravidelné letecké spojení nemá, cestující do Erbílu však mohou využívat přímé linky z Vídně a Mnichova. Z Vídně do Erbílu létá Austrian.

Tagy Erbil FlyErbil Irák Kurdistán letiště praha UR Airlines
16 komentářů