České nebe využilo v lednu tolik letadel jako před deseti lety ve vrcholném létě

Ilustrační foto. Autor: ŘLPIlustrační foto. Autor: ŘLP

Letecká doprava nepolevuje po loňských rekordech v růstu ani letos. Řídící letového provozu zaznamenali v lednu v českém vzdušném prostoru

Letecká doprava nepolevuje po loňských rekordech v růstu ani letos. Řídící letového provozu zaznamenali v lednu v českém vzdušném prostoru 61 304 pohybů, což je o 5,3 procenta meziročně více. Loni v lednu to bylo 58 199 přeletů. Fakticky stejným tempem dál přibývají i cestující na Letišti Václava Havla, když v lednu jich letištěm prošlo 978 tisíc.

Státní podnik ŘLP ale na twitteru přidal zajímavější srovnání. Zhruba stejně přeletů jako letos v lednu zaznamenal ve vrcholící letní sezoně v červenci 2008. Předkrizový rok 2008 byl do té doby rekordní, následoval krizový pokles.

ŘLP označilo situaci na českém nebi jako „fičák“. Loni počet pohybů nad Českou republikou dosáhl dalšího rekordu, když vzrostl o sedm procent na 912 815. Český vzdušný prostor tak každý den využilo průměrně 2500 letadel. Pro srovnání, za celý rok 2008 využilo české nebe 694 191 letadel.

Největšími zákazníky státního podniku ŘLP jsou Lufthansa, Emirates, Ryanair a Qatar Airways.

Tagy leden přelety řlp
5 komentářů