České dráhy zruší povinnost prokázat se u on-line jízdenek dalším průkazem

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

Při načtení jízdenky pokladna nově ověří, zda už na stejnou jízdenku někdo necestoval

České dráhy připravují zásadní změnu při odbavení cestujících, kteří využívají jednorázové vnitrostátní elektronické jízdenky z e-shopu. V březnu začnou testovat systém, díky kterému už nebudou muset cestující při kontrole ve vlaku předkládat průvodčím ještě další průkaz. Uvedl to při natáčení podcastu Cesty Zdopravy.cz generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

„Jako cestujícího mě udivuje, že po mně vlakvedoucí požaduje nějaký průkaz, třeba občanku nebo řidičák. To je nezbytné změnit. To nas*rá lidi, a promiňte mi ten výraz, ale i mě dokázalo vytočit, že po mně chtěli ještě průkaz, když jsem ukázal, že mám jízdenku. Komplikuje to práci našim zaměstnancům a hlavně to otravuje cestující. Hledáme řešení, jak to odstranit,“ uvedl Ivan Bednárik.

Na konci prvního čtvrtletí tak začnou České dráhy testovat nový systém. Průvodčí ve vlaku nově jen načte jízdenku a o předložení dokladu s fotografií pro ověření jména cestujícího už nebude zákazníka v případě jednorázových jízdenek z e-shopu žádat. Tomu bude předcházet nezbytná úprava softwaru přenosných osobních pokladen, které průvodčí využívají. Při načtení jízdenky v systému pokladna nově ověří, zda už na takovou jízdenku někdo necestoval.

„U elektronických jízdenek, kde cestující uplatňuje státní slevu 75 %, bude předložení průkazu i nadále nezbytné. V tomto případě máme povinnost kontrolovat věk zákazníka, případně to, zda je studentem, a tím ověřit i jeho nárok na slevu,“ doplnil generálního ředitele mluvčí drah Radek Joklík.

Při natáčení podcastu také ředitel Bednárik odpovídal na dotazy čtenářů deníku Zdopravy.cz a na otázku, zda nezvažují dráhy v některých méně využitých nádražích outsorcing prodeje jízdenek do trafik nebo jiných obchodů, odpověděl: „Ano, zvažujeme i tuto variantu, ale tam je potřeba si uvědomit jednu věc. Ten, kdo si chce koupit jízdenku těsně před odjezdem vlaku, tak přijde k trafice a před ním stojí pět lidí, kteří si kupují nějakou tu bagetu, minerálku případně noviny. Myslím, že marže pro trafikanta je z takového prodeje určitě vyšší, než jakou bychom mu nabídli za to, že by odbavil našeho cestujícího. Spíš tu vidím synergie, že by bylo možné si kupovat jízdenky přes elektronické médium a myslím, že to je diskuse pro jiné státní společnosti, jako je Česká pošta například.“

Celý podcast, ve kterém ředitel Českých drah hovořil mimo jiné o ekonomické připravenosti firmy na dopady aktuální pandemie, o připravovaném propouštění či investicích do nákupu nových vlaků, vyjde v pátek. Bednárik odpovídal i na dotazy čtenářů deníku Zdopravy.cz.

Tagy České dráhy Ivan Bednárik jízdenky Top
237 komentářů