České dráhy zahájily elektrický provoz na Uničovce, od pátku i pod ETCS

Vlak v čele s lokomotivou 362 v Olomouci po příjezdu od Uničova. Pramen: České dráhyVlak v čele s lokomotivou 362 v Olomouci po příjezdu od Uničova. Pramen: České dráhy

Od úterý jsou na uničovské trati vedeny elektrickou lokomotivou řady 362 až tři páry vlaků denně.

Pasažéry na nově elektrizované trati Olomouc – Uničov – Šumperk začaly v úterý vozit elektrické vlaky. České dráhy zde zatím nasazují lokomotivy řady 362 s vagony jako proklad motorových Regionov. Od pátku pak mezi Olomoucí a Uničovem počítají se zkušebním provozem pod dohledem nového zabezpečovače ETCS.

„Předpokládáme, že zítra vydá Správa železnic příslušnou depeši a pokyny ke zkušebnímu provozu pod dohledem ETCS na trati Olomouc – Uničov a hned následující den, tedy v pátek 25. listopadu 2022, plánujeme zahájení zkušebního provozu pod dohledem ETCS s našimi hnacími vozidly,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

To potvrzuje i mluvčí Správy železnic Jan Nevola. „Zahájení zkušebního provozu pod ETCS v elektrické trakci bylo stanoveno na čtvrtek 24. listopadu. Podle našich informací by však první vlaky pod dohledem ETCS měly vyjet v pátek. Ověřovací provoz budeme nadále vyhodnocovat a přijímat případná opatření,“ sdělil Nevola.

Od úterý jsou na uničovské trati vedeny elektrickou lokomotivou řady 362 až tři páry vlaků denně. Do konce roku zde chtějí České dráhy nasadit také elektrické jednotky RegioPanter. Výhradní provoz pod ETCS začne v úseku Olomouc – Uničov (jde o první takový úsek v tuzemsku) 1. ledna.

Tagy České dráhy ETCS Správa železnic trať 290 Olomouc - Šumperk trať Olomouc - Uničov
49 komentářů