ČD začaly pro pomoc Ukrajině využívat vozy České pošty, Gepard Express vypravil vlak do Charkova

Poštovní vozy s humanitární pomocí Ukrajině. Foto: ČDPoštovní vozy s humanitární pomocí Ukrajině. Foto: ČD

Poštovní vozy umožňují i přepravu palet, jeden vlak dovezl 84 tun.

České dráhy, ČD Cargo a Česká pošta společně vypravily další humanitární vlak s pomocí pro válkou postiženou Ukrajinu. Dnes přijel do Čopu na Ukrajině.

Oproti předchozím soupravám má jiné řazení. České dráhy využily celkem šest vozů České pošty pro lepší skladování a přepravu pomoci. Další tři vozy byly Českých drah. Do čela vlaku se postavila lokomotiva ČD Cargo.

Vlak přepravil 84 tun hmotné humanitární pomoci, kterou se podařilo sesbírat díky lidské solidaritě na 63 sběrných místech Českých drah ve vlakových stanicích po celé České republice, v rámci interní humanitární sbírky mezi zaměstnanci Skupiny České dráhy a Ministerstva dopravy ČR a také díky Charitě České republiky. Jenom humanitární pomoc Charity zaplnila dva speciální vozy pro přepravu balíků, které je možné naložit také plně loženými paletami. Z Čierne nad Tisou do Čopu jel vlak na licenci LTE.

České dráhy, ČD Cargo a jejich partneři zajistili množství humanitárních spojů, které na Ukrajinu dovezly už stovky tun pomoci a zpět do České republiky dopravily na 3 700 žen, dětí a seniorů z válkou postižených oblastí. Pomoci Českých drah stále využívá několik tisíc uprchlíků denně, kteří míří nejen do České republiky, ale také do dalších evropských států.

Pomoc českých dopravců pokračuje i na dalších trasách. Denně jezdí vlak RegioJetu, ČD Cargo a Rail Cargo Austria do Přemyšle. Gepard Express včera poprvé vypravil vlak po širokorozchodné trati z Hanisky u Košic až do Charkova. Jde o projekt ve spolupráci s Den-di Logistic.

Souprava s humanitární pomocí do Charkova. Foto: Gepard Express

Souprava s humanitární pomocí do Charkova. Foto: Gepard Express

Tagy ČD Cargo česká pošta České dráhy Gepard Express pomoc Ukrajině
32 komentářů