České dráhy vybírají nové jednotné jméno pro noční vlaky

Lůžkové vozy Českých drah. Foto: České dráhyLůžkové vozy Českých drah. Foto: České dráhy

Jednotný název souvisí s rozsáhlou modernizací vozů pro noční vlaky.

České dráhy chtějí s modernizací svých lehátkových a lůžkových vozů sjednotit i název, pod kterým nabízejí svá spojení přes noc. Dopravce vyzval fanoušky na facebooku k výběru nového jména.

„Aktuálně modernizujeme naši flotilu lehátkových a lůžkových vozů. To vše chceme sjednotit pod jednu značku, která tak bude garantovat deklarovanou kvalitu,“ vysvětlují České dráhy.

Dopravce dosud jednotnou značku pro své dálkové noční spoje nemá. V Evropě se rozšířila především značka Nightjet rakouských spolkových drah. I České dráhy ve svých návrzích míří do zahraničních označení. Fanouškům navrhují ČD Night, ČD NightLines nebo ČD BlueDreams.

Uvedení nové značky noční dopravy Českých drah předpokládáme v souvislosti s nasazením modernizovaných lůžkových vozů a s tím spojených plánovaných novinek v noční dopravě na přelomu let 2022/2023,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

U Úřadu průmyslového vlastnictví mají České dráhy registrovány známku ČD NJ odkazující na zkratku NightJet. Jinou značku týkající se nočních vlaků zatím přihlášenou nemají.

Modernizace lehátkových i lůžkových vozů

České dráhy letos modernizují postupně všech devět lehátkových vozů řady Bcmz, první již jezdil na zkušebním okruhu. V interiéru nedojde k zásadním změnám, z pohledu cestujících bude tou největší nové uzavřené WC v každém voze. „Dochází k výměně klimatizace, centrálního zdroje energie, vybudování nové řídící jednotky dveří, které umožní jejich blokování a další drobné úpravy,“ řekl dříve mluvčí Českých drah Robert Pagan. Nová bude také požární a rozhlasová ústředna, vagóny by měly mít také wifi.

První schválený vůz má být podle něj předán do provozu letos do listopadu, úpravou projde všech devět vozů. Jde o vozy po rakouských spolkových drahách ÖBB.
Podstatně větší úpravy čekají lůžkové vozy řady WLABmee. Zakázku na modernizaci devíti vozů s odhadovanou cenou 137 milionů korun získala společnost Pars nova, oprava již běží.

Při modernizaci dojde především k rozsáhlé obnově interiéru, výměně součástí lůžek, obnově obložení, sociálního zařízení a sprchy, bude dosazeno nové LED osvětlení či doplněny elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky cestujících. Nově bude řešen hygienický koutek v oddílech: umyvadlo bude jako toaletní skříňka. Budou instalovány nové rolety, doplněny držáky na nápoje u lůžek a další drobné úpravy. Vůz bude mít nově také palubní wifi, budou dosazeny nové dveře a vnější informační tabule. Vozy současně projdou hlavní periodickou opravou.

ČD v současnosti provozují devět lůžkových vozů WLABmee, dvanáct lůžkových vozů WLABmz a devět lehátkových vozů Bcmz.

Tagy České dráhy noční vlaky ubytovací vozy
157 komentářů