České dráhy v únoru rozhodnou o osudu havarovaného pendolina, zřejmě ho už neopraví

Náklady na opravu přesahují 200 milionů korun.

České dráhy čeká během února definitivní rozhodnutí, co bude dělat s jednotkou pendolino poničenou při loňské nehodě v Bohumíně. Vzhledem k velkým nákladům na opravu i stáří jednotky se ale začíná čím dál častěji mluvit o tom, že už se pendolino do provozu nevrátí a bude sloužit jako zásobárna náhradních dílů.

Rozhodnutí finálně ještě nepadlo, ještě se dopočítává ekonomika. Spíše to směřuje k tomu, že se opravovat nebude,“ řekl člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta.

Jednotku si po nehodě prohlédli technici Alstomu. Ti přišli s cenou 200 milionů korun. S výhradou, že mohou být další vady, které ještě nejsou před rozebráním viditelné. „Cena tak může být vyšší ještě o 20 až 50 milionů korun,“ dodal Ješeta. K tomu je ještě potřeba připočíst částku 59 milionů korun za instalaci ETCS.

K nehodě došlo loni v červnu, mimořádná událost se ještě vyšetřuje. Pendolino narazilo do posunového dílu. Kromě strojvedoucího, který zahynul, byla lehce zraněna členka vlakového personálu. V pendolinu bylo šestnáct cestujících. Policie v závěru roku uvedla, že strojvedoucí měl v krvi alkohol. Dopravce nemá pendolina pojištěná. Podobnou částku už České dráhy vydaly za opravu pendolina poškozeného při nehodě ve Studénce. Vyšla na 210 milionů korun.

Tagy 680 České dráhy pendolino
145 komentářů