České dráhy v pátek obnoví rychlíky z Prahy na jih a sever Čech i Valašské expresy

Lokomotiva řady 162 v čele rychlíku z Děčína po příjezdu na pražské hlavní nádraží. Foto: Jan SůraLokomotiva řady 162 v čele rychlíku z Děčína po příjezdu na pražské hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

K další velké vlně posilování dálkové dopravy má dojít 20. května, kdy budou plně obnovené i railjety do Vídně.

České dráhy přistoupí tento týden k obnovení dalšího balíčku dálkových linek. Podle normálního jízdního řádu začnou od 30. dubna jezdit vlaky na lince R17 Praha – České Budějovice/České Velenice a R20 Praha – Děčín.

Ve spolupráci s Železniční společností Slovensko (ZSSK) se rozjedou také všechny spoje na lince Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín (– Púchov), čili Valašské expresy. Znovu také vyjede jeden pár vlaků Ostravan Praha – Čadca – Žilina a pár nočních spojů Metropol mezi Břeclaví, Bratislavou a Budapeští (zatím bez lůžkových a lehátkových vozů).

Schéma linek ČD od 30. dubna. Pramen: České dráhy

Schéma linek ČD od 30. dubna. Pramen: České dráhy

„V období uzavření okresů se počet cestujících pohyboval na úrovni 30 až 35 procent běžného provozu. V současné době vlaky ČD vozí v rámci České republiky zhruba 45 až 50 procent obvyklého počtu cestujících,“ uvedl mluvčí Českých drah Robert Pagan.

K další velké vlně posilování dálkové dopravy má dojít 20. května, kdy budou plně obnovené další linky, jde zejména o Ex3 (railjety Praha – Vídeň), R10 Praha – Hradec Králové a R15 Praha – Ústí nad Labem – Cheb. „Vytíženost spojů na linkách, u kterých zatím ještě stále platí omezení, bedlivě sledujeme,“ doplnil Pagan.

Tagy České dráhy obnovení provozu po pandemii koronaviru
50 komentářů