Kvůli klesajícímu zájmu České dráhy ukončí Kilometrickou banku

Kilometrická banka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKilometrická banka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Konec vysvětluje dopravce klesajícím zájmem, chystá nový digitální produkt, který může předplatnou jízdenku nahradit.

Z nabídky Českých drah zmizí jeden z produktů, který nabízejí již od 90. let minulého století.  Od 14. dubna letošního roku přestanou České dráhy prodávat Kilometrickou banku (KMB).

Jde o produkt, který je svým způsobem papírovou variantou kreditové jízdenky. Jeho majitel si z něj odepisuje ujeté kilometry až do vyčerpání. O konci prodeje informují České dráhy na svém webu, potvrdil ho mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Chystané ukončení prodeje KMB vychází z klesajícího zájmu o tuto nabídku a z firemní Strategie 2030, která počítá s rozšiřováním prodeje a nabídek v digitální formě. Důvodem přechodu na digitální odbavení je současně i úspora nákladů,“ uvedl Šťáhlavský. Dráhy musí platit za tisk a distribuci, chtějí tak udělat i malý krok k ochraně životního prostředí.

Sešitek, který obsahuje celkem 2 000 kilometrů, přináší v přepočtu na kilometr většinou levnější cestování než základní jízdné. Za 2 200 Kč tak vychází jeden kilometr na 1,10 Kč. Ne vždy se ale vyplatí: například z Prahy do Ostravy nabízí dopravce jízdenky i za 259 Kč, na kilometrickou banku vychází jízdné na 386 Kč.  Cestujícím nabízí ale naprostou flexibilitu.

„Užívání KMB vytlačuje především nabídka vázaných a flexi zvýhodněných jízdenek, v regionální dopravě také nabídky Integrovaných dopravních systémů,“ dodal Štáhlavský. „Chystáme uvedení novinky na trh v oblasti přenosných dokladů, které budou prodejné v on-line prostředí ČD. Podrobnosti k této nabídce zveřejníme před jejím spuštěním, předpokládaný termín uvedení je ve druhé polovině roku,“ uvedl Šťáhlavský.

Poslední den prodeje KMB bude 14. dubna s možností předprodeje 2 měsíce, tedy s posledním dnem platnosti KMB do 12. prosince 2022. To je do posledního dne platnosti jízdního řádu 2022. Budou u nich platit standardní podmínky, předprodej 2 měsíce a platnost 6 měsíců.

Tagy České dráhy Kilometrická banka
114 komentářů