České dráhy testují nové přenosné pokladny, chystají soutěž na nákup

Průvodčí s přenosnou osobní pokladnou. Foto: České dráhyPrůvodčí s přenosnou osobní pokladnou. Foto: České dráhy

Výměna pokladen má proběhnout do konce příštího roku.

Průvodčí a vlakvedoucí Českých drah čeká nejspíše do konce příštího roku velká výměna přenosných pokladen, přezdívaných „POPky“. Dopravce od února testuje několik typů přenosných pokladen nové generace a chystá soutěž na jejich nákup. Nové pokladny mají být menší a lehčí.

Testování probíhalo ve středisku vlakových čet Červenka. „Nové zařízení splňuje potřebné požadavky: je menší a kompaktnější, ovládá se plně dotykovým displejem a má integrovanou tiskárnu. Velkou výhodou je, že nová POP již má integrovanou čtečku platebních karet, takže odpadá starost s párováním druhého zařízení mPOS,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj má zařízení současně významně lepší konektivitu pro online komunikaci. „V rámci testování se ověřuje také odlišný způsob načítání kódů prostřednictvím zabudovaného fotoaparátu s odlišnou technikou práce oproti současným čtečkám. Obecně jsou vlakvedoucí zapojení do testování s novým zařízením spokojeni,“ dodal mluvčí.

Nové přenosné pokladny, které testují České dráhy. Foto: ČD

Nové přenosné pokladny, které testují České dráhy. Foto: ČD

Nové pokladny budou pro všechny zaměstnance vlakových čet, revizory a supervizory do osobního přídělu. „V průběhu roku 2024, tedy v souvislosti s komplexní náhradou novými zařízeními, předpokládáme změnu uživatelského menu tak, aby využila všechny výhody platformy Android se kterou POP NG pracuje, a dotykového displeje,“ dodal Šťáhlavský. Jde například o qwerty klávesnice, rolování obrazovky a případně i možnost uložení osobního nastavení. Počítá se také s úpravou šablon všech dokladů, aby údaje tištěné v obsahu dokladů byly čitelnější a pro cestující i zaměstnance ČD byl vystavený doklad z POP NG přehlednější. Aktuálně běží příprava na vypsání veřejné zakázky.

Tagy České dráhy POP přenosné osobní pokladny
112 komentářů