České dráhy stáhly ze služby vlakvedoucího, který zmlátil cestujícího obuškem

7. nástupiště na pražském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra7. nástupiště na pražském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Po sociální síti Twitter začalo kolovat video ze září letošního roku, které zachycuje vlakvedoucího Českých drah, jak zmlátil cestujícího teleskopickým

Po sociální síti Twitter začalo kolovat video ze září letošního roku, které zachycuje vlakvedoucího Českých drah, jak zmlátil cestujícího teleskopickým obuškem. Podle Českých drah drah byl sice konflikt vyvolán podnapilým cestujícím, vlakvedoucí byl ale kvůli svému chování postaven mimo službu.

Video zveřejnil twitterový účet Odpad – to nej z českých tweetů (omlouváme se za vulgaritu v tweetu, pozn. red.), který v něm označuje i samotného vlakvedoucího. Není přitom jasné, proč bylo video zveřejněno až teď, když k incidentu došlo už 21. září loňského roku. Incident se udál v rychlíku z Plzně do Prahy.

„K incidentu došlo 21. září 2019 a byla k němu vlakovým doprovodem přivolána Policie ČR. Následně ho řešila Komise pro projednávání přestupků města Rokycany. Podle jejího závěru cestující uznal svoje nepřiměřené chování ve vlaku a uhradil pokuty s tím spojené. Věc byla proto odložena,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík

Pro řadu cestujících může být překvapením, že ve vlaku někteří zaměstnanci Českých drah jezdí s obuškem. Podle Joklíka ale rozhodně není obušek výbavou zaměstnanců. „Použití násilí, v tomto případě dokonce obušku, který v žádném případě nepatří k vybavení našich zaměstnanců, je naprosto nepřijatelné. Zaměstnanec byl stažen ze služby a věc je s ním řešena v pracovně právní rovině,“ řekl Joklík. Firma podle něj nesouhlasí s tím, jak na situaci vlakvedoucí reagoval.

Zmiňovaný vlakvedoucí na svém profilu uvádí, že je vlakvedoucím vlaků vyšší kvality. „Povinností našeho personálu je řešit podobné případy maximálně v klidu a domluvou. V případě, že cestující projevuje agresivitu a odmítá spolupracovat, pak nezbývá nic jiného, než do nejbližší stanice přivolat Policii ČR,“ řekl Joklík.

Vlakvedoucí pro server TN.cz  uvedl, že video je vytržené z kontextu. „Celá situace samozřejmě netrvala pár vteřin videa, ale přes deset minut a pak následné řešení. Video bohužel začíná v okamžiku mé obrany před útokem pána, který jsem se snažil zažehnat, ustupoval před ním a opakovaně ho důrazně žádal, aby se mě nedotýkal,“ řekl serveru vlakvedoucí.

Tagy České dráhy vlakvedoucí
420 komentářů