České dráhy slibují wifi ve všech dálkových vlacích, už v prosinci se dočká Jižní expres

InterPanter na lince Praha - Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářInterPanter na lince Praha - Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Do konce příštího roku by měly všechny dálkové vlaky Českých drah nabízet cestujícím připojení k internetu skrze wifi. Dráhy oznámily,

Do konce příštího roku by měly všechny dálkové vlaky Českých drah nabízet cestujícím připojení k internetu skrze wifi. Dráhy oznámily, že aktuálně pracují na projektu instalace systému do 300 vagonů, což by mělo stačit. První etapa by přitom měla být hotova už letos v prosinci.

„V první etapě nyní instalujeme wifi připojení k internetu do 92 rychlíkových velkoprostorových vagónů, které v současnosti jezdí na linkách Ex 3 Metropolitan z Prahy do Brna a dál na Slovensko a do Maďarska, na lince Ex 7 Jižní Expres z Prahy do Českých Budějovic a Lince a na rychlících linky R 18 z Prahy do Luhačovic,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Michal Štěpán.

Osazení vagonů systémem wifi má přitom velké zpoždění. Například při spuštění provozu Jižních expresů v prosinci 2016 dráhy slibovaly spuštění internetu na jaro 2017. Koncem září 2016 dráhy vypsaly soutěž na dodavatele systému pro 89 vagonů, letos v lednu jí ale po více než roce zrušily. Do soutěže se přihlásily firmy Data Rail a ČD Telematika, obě ale byly vyřazeny.

Nyní instalaci wifi zajišťují České dráhy takzvaně „in house“ prostřednictvím své dceřiné společnosti DPOV. V první etapě dojde k instalaci zařízení do všech vozů typu ABpee347, Bdpee231 a do patnácti vozů Aee140,142. V další fázi bude síť wifi instalována do dalších rychlíkových vozů typu ABmz, Bmz, Bee, Bpee a Bbdgmee. Celkem jich budou zmíněné tři stovky.

V současnosti je internet dostupný prostřednictvím palubní sítě wifi ve více než 550 vlacích Českých drah. Internet je k dispozici například ve vlacích EuroCity Praha – Děčín – Německo, ve spojích SC/IC Pendolino, railjet, v některých vozech vlaků Metropolitan Praha – Brno – Bratislava – Budapešť, v Západních expresech. Internet nabízejí i některé regionální spoje, které obsluhují vlaky RegioShark, RegioPanter nebo RegioSpider.

Počet vlaků označených v jízdním řádu značkou wifi by se měl po dokončení projektu zvýšit v prosinci 2019 na 829. Další desítky spojů nabídnou wifi, aniž by tak byly označeny v jízdním řádu. To je případ třeba RegioSpiderů na Vysočině.

Tagy České dráhy expresy vagony wifi
35 komentářů