České dráhy slibují v Královéhradeckém kraji 40 nových vlaků

Regionova u Teplic nad Metují. Foto: České dráhyRegionova u Teplic nad Metují. Foto: České dráhy

Nově mají jezdit přímé vlaky z Pardubic a Hradce Králové do Svobody nad Úpou nebo Broumova.

České dráhy chtějí v Královéhradeckém kraji od roku 2024 nabídnout až 40 nových elektrických a motorových vlaků. Uvedly to v prohlášení o pokračujícím jednání se zástupci kraje. Stávající smlouva vyprší letos v prosinci, novou kraj dosud neuzavřel.

České dráhy svoji pozici v kraji ale s největší pravděpodobností ještě posílí: GW Train Regio už na počátku týdne oznámil, že s krajem nebude dál jednat o převzetí provozu z Trutnova do Teplic nad Metují, přijde současně o trať z Trutnova do Svobody nad Úpou.

„Uspěli jsme v konkurenci 31 oslovených dopravců. Chceme naplnit náš prvotní cíl, obhájit nejen současný rozsah výkonů ČD v regionu, ale zajistit i nové linky, například přímé vlaky z Pardubic a Hradce Králové do Svobody nad Úpou nebo Broumova,“ uvedl mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Královéhradecký kraj jde cestou přímého zadání, kraj rozdělil do pěti provozních souborů. Výběr dopravce běží mimo zákon o zadávání veřejných zakázek přímým zadáním, kraj porovnával na úvod nabídky více dopravců a pak se rozhodl jednat jen s Českými drahami a GW Train Regio. Celkem jde o zhruba šest milionů kilometrů ročně. Letos kraj za železniční dopravu zaplatí téměř půl miliardy korun.

Nové vlaky od roku 2024

Díky jasné vizi a odpovědnosti Královéhradeckého kraje pro region chystáme v průběhu trvání nové smlouvy v kraji výrazné zvýšení kvality cestování v podobě až 40 zcela nových moderních elektrických a motorových vlaků, prvními by se cestující mohli svézt již od roku 2024. Počítáme také s modernizací většiny stávajících vozidel,“ upřesnil Pagan. Má jít o elektrické jednotky RegioPanter a Pesa RegioShark.

Pro trasu z Trutnova do Teplic nad Metují chce dopravce nabídnout větší přepravní kapacitu než dosud. Doposud linku obsluhují vozidla řady 814 RegioNova pouze v letním období (duben až září), po zbytek roku byla nasazována vozidla řady 810 s nižší kapacitou. Nově by měly regionovy jezdit celoročně.

Tagy České dráhy Královéhradecký kraj Top
83 komentářů