České dráhy sesadily bývalou šéfku osobní dopravy Luďku Hnulíkovou, ve firmě skončí

Luďka Hnulíková (vlevo) při prezentaci nových jednotek Českých drah. Foto: České dráhyLuďka Hnulíková (vlevo) při prezentaci nových jednotek Českých drah. Foto: České dráhy

Někdejší ředitelka osobní dopravy Českých drah Luďka Hnulíková skončila na postu ředitelky kanceláře náměstka pro osobní dopravu. V pondělí ji

Někdejší ředitelka osobní dopravy Českých drah Luďka Hnulíková skončila na postu ředitelky kanceláře náměstka pro osobní dopravu. V pondělí ji z této pozice odvolalo představenstvo, o jejím dalším působení ještě není rozhodnuto.

Vedla kancelář pana bývalého náměstka a člena představenstva Českých drah Michala Štěpána, kterému vypršel mandát. V pozici ředitelky kanceláře tedy skončila a o jejím dalším působení se jedná. Nadále je zaměstnancem ČD,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík s tím, že další informace k pracovněprávnímu vztahu firma nebude uvádět.

O odvolání rozhodlo představenstvo firmy v pondělí. „O důvodech odvolání mi neřekli. Nabídli mi pozici, která pro mě není přijatelná,“ řekla Hnulíková. Proto se podle svých slov rozhodla z Českých drah úplně odejít na konci března. „Mám více nabídek, z kterých si vybírám,“ dodala. Na dotaz, zda jde i o nabídky od soukromých dopravců pouze uvedla, že jde o nabídky z železniční dopravy.

Hnulíková patří k uznávaným odbornicím na železniční dopravu, v minulosti se spekulovalo o jejím přechodu na Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře. „Nikdo jiný v Česku nezná tak detailně Prohlášení o dráze, jako ona,“ řekl jeden z vysoce postavených železničářů, který si nepřál být jmenován. České dráhy pravidelně k prohlášení, které je základním dokumentem pro provoz na české železnici, podávají připomínky, které vychází většinou z její hlavy. I proto se teď mluví v oboru o tom, že by mohla přejít na SŽDC, není vyloučen ani přechod k jiným dopravcům.

Hnulíková několik let vedla osobní dopravu Českých drah, později se věnovala právě spíše provozu. Během jejího působení začali na železnici působit soukromí železniční dopravci. „Ať jsou naše vlaky jakékoli, tak jezdí. Na obrázku ještě nikdo nikam nedojel,“ reagovala počátkem roku 2008 Hnulíková na Jančurovy prezentace, ve kterých svými typicky rozmáchlými gesty porovnával především toalety.

 

Tagy České dráhy Luďka Hnulíková Top
29 komentářů