dkv-spojujeme

České dráhy rozšířily počty parkovišť. Je jich už přes třicet, dalších 66 chystají

ČD Parking bývá oblíbený a využívaný pro příměstskou dopravu. Foto: České dráhyČD Parking bývá oblíbený a využívaný pro příměstskou dopravu. Foto: České dráhy

Přijet k nádraží autem a zaparkovat je v řadě měst od srpna jednodušší, než dosud. České dráhy od srpna výrazně

Přijet k nádraží autem a zaparkovat je v řadě měst od srpna jednodušší, než dosud. České dráhy od srpna výrazně rozšířily svoji službu ČD Parking, v které nabízí cestujícím možnost odstavit za zvýhodněnou cenu nebo úplně zdarma své auto a pokračovat dál vlakem.

Až do konce července měly ČD v nabídce jen třináct měst, od srpna se síť rozšířila o dalších 21 stanic po celé republice. Na dalších desítkách míst mají parkoviště vzniknout.

Rozšířením o 21 parkovišť vzniklo pro cestující téměř 400 parkovacích míst. „V krajských městech a vybraných lokalitách je parkování zpoplatněno zvýhodněnou sazbou, jinde umožňujeme parkování zdarma do doby vyčerpání kapacity,“ řekl v časopise Českých drah Železničář ředitel odboru obchodu ČD Jiří Ješeta.

Nová místa v srpnu vznikla například v Dobřichovicích, Mělníce nebo Roudnici nad Labem. Železniční dopravci se snaží nalákat lidi, kteří dojedou na nádraží autem a hlavní část cesty pak jedou vlakem. Podobné zvýhodněné parkování nabízí cestujícím i RegioJet nebo Leo Express u dálkových linek na vybraných stanicích. 

Cestující Českých drah mohou využít ČD parking pouze s jízdenkou ČD, musí mít voucher, který je k zakoupení na e-shopu ČD. Ten si pak musí vytisknout a nechat viditelně za čelním sklem auta.

České dráhy aktuálně prověřují dalších 66 míst, kde mají parkoviště vzniknout. „Nové lokality jsou vybírány na základě analýzy, ve které je vyhodnocujeme větší množství kritérií, například frekvenci cestujících, dopravní vazby, rozloha pozemku pro parkování, vlastnictví pozemku , možnost využití přilehlých parkovišť a jejich kapacita v blízkosti stanice,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

V seznamu parkovišť i těch vytipovaných dosud chybí ale například dvě krajská města: Liberec nebo Zlín. „S lokalitami Liberec a Zlín se také počítá, ale vzhledem k místním specifickým podmínkám budou prověřovány samostatně,“ dodal Šťáhlavský.


Seznam parkovišť ČD Parking

ČD Parking Praha – Komplex Wilsonova 

ČD Parking Praha – Parking Centrum 

ČD Parking Brno 

ČD Parking Plzeň 

ČD Parking Pardubice 

ČD Parking Staré Město u Uh. Hradiště 

ČD Parking Česká Třebová 

ČD Parking Zábřeh na Moravě 

ČD Parking Otrokovice 

ČD Parking Bohumín 

ČD Parking Kojetín 

ČD Parking Kroměříž 

ČD Parking Poděbrady 

Další parkoviště zdarma a počet míst

Bohuňovice    15
Dobřichovice    8
Frenštát pod Radhoštěm    21
Hněvice    14
Hnojník    5
Hodonín    6
Hulín    10
Jeseník    20
Jindřichův Hradec    7
Klášterec nad Ohří     10-15
Kunovice    20
Mělník    15
Návsí (Nawsie)    10
Písek    10
Roudnice nad Labem    17
Stará Paka    7
Starkoč    7
Střelice    7
Ústí nad Labem-Střekov    30
Valašské Meziříčí    24
Veselí nad Lužnicí    12
 


Tagy ČD Parking parkování u nádraží
23 komentářů