České dráhy rozšíří letní jízdenky i na skupiny, začnou platit už od června

Cyklisté u vlaku, ilustrační foto. Autor: České dráhyCyklisté u vlaku, ilustrační foto. Autor: České dráhy

Dopravce čeká letos vyšší poptávku kvůli odsunu plánů na dovolenou v zahraničí.

České dráhy letos rozšíří svoji nabídku letních jízdenek. Nově bude od zítřka v prodeji i skupinová jízdenka, která bude platit vždy na jeden den v období od června do konce srpna. Dopravce tak podle svých slov reaguje na současnou situaci na trhu. České dráhy počítají s tím, že řada lidí odsune plány na cesty do zahraničí a raději zůstanou v Česku.

Letní jízdenka umožňuje neomezené cestování po dobu jednoho nebo dvou týdnů podle délky platnosti. Letní skupinová jízdenka bude mít jiný koncept: bude platit vždy jen na den. Na jednu jízdenku může jet až pět cestujících, z toho ale jen dva starší patnácti let.

Skupinová jízdenka se nemusí vždy vyplatit

Celodenní verze pro celou síť Českých drah stojí 699 korun. Zatímco u Jízdenek na léto pro jednotlivce není třeba řešit s cenou v přepočtu od 85 korun na den pro dospělého jejich výhodnost, v případě skupinové jízdenky se cestujícím vyplatí popřemýšlet, zda je pro ně vzhledem ke státním slevám pro vybrané skupiny cestujících skutečně výhodná.

Sedmidenní verze pro osobu nad 15 let stojí 790 Kč, dvoutýdenní 1190 Kč a pokud například rodina s dvěma dětmi plánuje cestování na několik dní v řadě, může být levnější koupit síťovou jízdenku jen pro dospělé a dětem kupovat jednotlivé jízdenky, kde platí sleva 75 % zaplacených z prostředků daňových poplatníků.

České dráhy v tiskové zprávě uvedly naopak příklad, kdy se taková jízdenka vyplatí. „Pokud si například pětičlenná rodina se dvěma dospělými a třemi dětmi naplánuje jednodenní výlet z Prahy do Třeboně, kam jezdí přímé rychlíky, zaplatí za  celosíťovou jízdenku umožňující cestu tam i zpět celkem 699 korun, tedy sedmdesát korun na osobu a jeden směr. A navíc můžou během dne popojet jakýmkoliv dalším naším spojem nebo např. cestou zpět přibrzdit v Táboře a osvěžit se v nádrži Jordán,“ uvedly příklad České dráhy. Při nákupu běžných jízdenek den předem by rodina zaplatila 1038 Kč.

„Touto novou časově omezenou nabídkou chceme oslovit všechny, kteří plánují v letním období cestovat za krásami naší země. Aby mohly rodiny s dětmi či skupiny dvou přátel podnikat výlety nejen o víkendech, kdy bude na řadě památek nepochybně velmi rušno, rozhodli jsme se v sezóně nabídnout podobnou jízdenku s platností libovolný den v týdnu,“ říká člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod Jiří Ješeta.

Letní skupinová jízdenka bude v prodeji u všech pokladních přepážek ČD, u vlakového personálu, v e-shopu ČD i v aplikaci Můj vlak. Nabídku může současně použít maximálně 5 spolucestujících, přičemž nejvýše dva cestující mohou být starší 15 let. Jízdenka umožní neomezený počet jízd 2. třídou všech vlaků Českých drah v rámci zvolené územní platnosti. V případě použití povinně místenkových vlaků (SC Pendolino aj.) je potřeba dokoupit rezervaci.

Ceník Letních skupinových jízdenek

celosíťová 699 Kč
region Středočeský 329 Kč
region Moravskoslezský 289 Kč
region Pardubický 279 Kč
region Olomoucký 279 Kč
region Jihočeský 269 Kč
region Královehradecký 269 Kč
region Vysočina 239 Kč
region Karlovarský 239 Kč
region Liberecký 229 Kč
region Zlínský 229 Kč

Jízdenka na léto (platí jako původně jen v červenci a srpnu)
Sedmidenní 790 Kč / 690 Kč s IN Kartou nebo ITIC
Čtrnáctidenní 1190 Kč / 990 Kč s IN Kartou nebo ITIC

Tagy České dráhy Jízdenka na léto
55 komentářů