České dráhy propadly v pololetí do dvoumiliardové ztráty

Railjet. Foto: České dráhyRailjet. Foto: České dráhy

Počet cestujících za prvních šest měsíců spadl o třetinu, obsazenost vlaků se na loňskou úroveň nevrátila.

České dráhy za první pololetí letošního roku prodělaly 1,98 miliardy korun. Jde o nejhorší pololetní výsledek v historii firmy. Důvodem je především pandemie koronaviru a s ní související útlum poptávky po přepravě lidí a zboží.

Pololetní zprávu dnes zveřejnily České dráhy na svých stránkách. Ztráta 1,98 miliardy korun je za celou skupinu, největší propad postihl osobní dopravu. Výnosy celé skupiny klesly o více než tři miliardy korun z 20,3 miliard korun na 17,4 miliard korun. Loni za první pololetí celá skupina vydělala 442 milionů korun.

Nejde o překvapivý výsledek, České dráhy signalizovaly velkou ztrátu už dříve. Během nouzového stavu poklesl počet cestujících až o 90 %. „Vzhledem k potřebě udržet dostatečnou kapacitu a frekvenci přepravy s cílem minimalizovat dopady na ekonomiku státu a zdraví populace, nebylo možné výrazněji snížit náklady. Tržby se však propadly na minimum,“  řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský.

Za první pololetí přepravily České dráhy 59,8 milionů cestujících, o třetinu méně než v prvních šesti měsících loňského roku. „Postupné uvolnění restrikcí sice následně vedlo k oživení zájmu o cestování, na loňské počty zákazníků, ani tržby jsme se ale bohužel nedostali. Zejména pak v mezinárodní dopravě, kde citelně chybí zahraniční turisté,“ dodal Nebeský. Pokles počtu cestujících znamenal v tržbách výpadek dvě miliardy korun.

Klesla také průměrná přepravní vzdálenost na jednoho cestujícího, která byla v prvním pololetí 43 kilometrů (loni 46 kilometrů), i celkový přepravní výkon. V součtu najeli zákazníci Českých drah během prvních šesti měsíců roku 2,56 miliardy kilometrů. Segment osobní dopravy skončil v důsledku koronavirové krize ztrátou 1,92 miliardy korun.

Podobné negativní výsledky za první polovinu roku hlásí i jiní zahraniční dopravci: švýcarské spolkové dráhy SBB dnes oznámily pokles počtu cestující o třetinu a ztrátu 479 milionů franků.

Nákladní doprava v mírné ztrátě

Hospodaření Českých drah nepomohla na rozdíl od minulých let ani nákladní doprava. Propad ČD Cargo byl ale ještě relativně miniaturní: ztráta dosáhla 44 milionů korun. Dopravní výkon klesl o 2,2 %. „V některých komoditách se přepravy na čas téměř zastavily. Příkladem mohou být náklady pro automobilový sektor nebo chybějící kontejnery z a do Číny,“ uvádí pololetní zpráva

„Díky úsporným a racionalizačním opatřením se za prvních šest měsíců roku podařilo udržet kladný provozní výsledek segmentu nákladní dopravy,“ uvedly České dráhy v tiskové zprávě. ČD Cargo řeší výpadky zakázek i expanzí na zahraniční trhy.

(zprávu průběžně aktualizujeme o další data z pololetní zprávy)

Tagy ČD Cargo České dráhy skupina České dráhy
105 komentářů