České dráhy přidají zaměstnancům od ledna 5,5 %

Railjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhyRailjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhy

Zaměstnance všech tří největších státních zaměstnavatelů na železnici čeká příští rok stejný růst tarifních mezd. České dráhy dnes oznámily, že

Zaměstnance všech tří největších státních zaměstnavatelů na železnici čeká příští rok stejný růst tarifních mezd. České dráhy dnes oznámily, že navýší mzdy o 5,5 %.

Navazují tak na SŽDC ČD Cargo, kde rovněž dojde ke zvýšení tarifů o 5,5 % (v případě ČD Cargo od dubna). Podpis kolektivní smlouvy oznámily České dráhy v tiskové zprávě. Ke zvýšení tarifů dojde u ČD od ledna.

Růst mezd v roce 2019 bude ve všech tarifních třídách o 5,5 % a zároveň dojde k navýšení některých příplatků jako ocenění náročnosti práce na železnici a stabilizující prvek zaměstnanosti ve firmě při dnešní složité situaci na trhu práce,“ řekl generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec.

České dráhy zaměstnávají 14 800 lidí, průměrná mzda ve firmě aktuálně dosahuje 35 tisíc korun. Kolektivní smlouvu podepsaly s deseti odborovými organizacemi.

Zaměstnancům zůstanou zachovány dosavadní benefity a dojde k mírnému růstu tarifních mezd. „Stejně jako v minulých letech bylo kolektivní vyjednávání i v letošním roce mimořádně dlouhé a velmi náročné. Teprve dnes, týden před Vánoci, jsme se dohodli na  klíčové oblasti, kterou je růst mezd. Jsem přesvědčen, že jsme našli kompromis, který je pro České dráhy ekonomicky únosný, chrání zájmy našeho akcionáře i věřitelů, kteří financují náš rozvoj, a zároveň zaručuje našim zaměstnancům sociální jistotu. Sociální smír a stabilita v personální oblasti jsou pro nás prioritou a vnímáme je jako klíčové pro chod celé firmy,“ dodal Kupec.

Tagy České dráhy kolektivní vyjednávání růst mezd 2019
20 komentářů