České dráhy převzaly už šest InterJetů, začaly jezdit i přes Ústí

Souprava InterJet v Chebu. Foto: Michal Málek / České dráhySouprava InterJet v Chebu. Foto: Michal Málek / České dráhy

V případě push-pull souprav pro Moravskoslezský kraj jezdí jen dvě, třetí stojí kvůli závadě a dvě nejsou dodány.

České dráhy převzaly další nové soupravy InterJet. Začaly se tak objevovat i na rychlících Krušnohor z Prahy do Chebu přes Ústí nad Labem. Do provozu se dostávají i další soupravy push-pull pro provoz z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm.

„V případě jednotek InterJet je aktuálně převzato šest souprav, u dalších tří jednotek se plánuje termín předání v tomto a v příštím týdnu. V provozu je aktuálně všech šest souprav s tím, že tři jednotky se používají na lince Ex 6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb (tři ze tří souprav) a dvě jezdí na lince R15 Krušnohor Praha – Ústí nad Labem – Cheb (dvě ze šesti souprav). Jedna jednotka slouží jako záloha a pro výměnu v rámci údržby (záloha, provozní ošetření atd.),“ upřesnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Zpožděná dodávka

V další fázi v případě předání dalších dvou jednotek v příštích dnech se rozšíří provoz InterJetů na lince R 15 na čtyři ze šesti souprav. K plnému nasazení na lince R15 dojde po předání zbývajících souprav. Dodávka InterJetů od sdružení Siemens-Škoda nabrala zpoždění, kvůli závadám České dráhy nejprve odmítly nové vozy převzít. Celkem mají objednáno deset pětivozových souprav.

Nasazení InterJetů uvolňuje jiné modernizované vozy z linek Ex6 a R15, ty pak míří na rychlíky R17 Vltava/Lužnice z Prahy do Českých Budějovic.

V případě souprav push-pull jsou převzaty aktuálně tři. Jezdí ale jen dvě. „Třetí čeká na firemní servis v důsledku závady na střadačové brzdě,“ dodal Štáhlavský. Minulý týden došlo k zahřátí a zadýmení brzdy, kvůli kterému museli k vlaku vyrazit hasiči. „Po odstranění závady bude uvedena do provozu. Po předání všech pěti jednotek se plánuje nasazení čtyř souprav a jedna bude sloužit jako záloha. K převzetí všech souprav dojde po jejich přistavení k předání ze strany dodavatele a pro úspěšné převzetí musí být soupravy připraveny v náležitém stavu bez závad,“ dodal Štáhlavský.

Aktuální oběhy InterJetů na lince R15

1. den
607 Cheb – Praha
612 Praha – Cheb
617 Cheb – Praha
602 Praha – Teplice v Čechách
2. den
601 Teplice v Čechách – Praha
616 Praha – Cheb
613 Cheb – Praha
606 Praha – Cheb

Tagy České dráhy InterJet push-pull soupravy R15
182 komentářů