České dráhy převzaly další dva Vectrony, vyrazily do západních Čech a na Moravu

Nová lokomotiva Siemens Vectron ve službách ČD. Pramen: České dráhyNová lokomotiva Siemens Vectron ve službách ČD. Pramen: České dráhy

V roce 2024 poskytne společnost RSL Českých drahám dalších 22 lokomotiv Vectron.

České dráhy v listopadu převzaly od leasingové společnosti RSL další dvě lokomotivy Siemens Vectron. Stroje (193.572 a 193.573) hned zamířily do provozu. Lze je spatřit v čele vlaků Západní expres, Krušnohor a Slovácký expres, tedy na tratích Praha – Plzeň – Cheb, Cheb – Ústí nad Labem a Praha – Pardubice – Olomouc – Staré Město u Uherského Hradiště.

Dráhy tak letos od RSL převzaly už deset Vectronů, předávka posledních dvou z letošní série je naplánována na prosinec. V roce 2024 poskytne společnost RSL Českých drahám dalších 22 lokomotiv Vectron, čímž se naplní rámcový kontrakt na pronájem 50 strojů.

Lokomotivy Siemens Vectron mají maximální rychlost 200 km/h a výkon 6,4 MW. Určeny jsou pro provoz na tratích s trakční soustavou 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC a 15 kV 16,7 Hz AC. Vybaveny jsou vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS a radiokomunikací GSM-R. České dráhy je provozují na vnitrostátních linkách a na spojích do Německa, Polska, na Slovensko a do Maďarska.

Vedle lokomotiv pronajatých u leasingových firem ELL (10 kusů) a RSL (50 kusů) České dráhy jednu lokomotivu vlastní a dalších 50 lokomotiv v provedení pro rychlost 230 km/h objednaly u společnosti Siemens.

Tagy České dráhy RSL Siemens Vectron
38 komentářů