České dráhy povede Michal Krapinec, dosavadní šéf dceřiné ČD Telematiky

Logo České dráhy, Národní dopravce. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLogo České dráhy, Národní dopravce. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Řízení Českých drah nebývá dlouhodobá štace, za posledních pět let se na této pozici vystřídalo pět lidí.

Zaměstnanci Českých drah už znají jméno svého nového šéfa. Předsedou představenstva a generálním ředitelem se stane Michal Krapinec (35), který od loňského září vede dceřinou firmu ČD Telematika. Jako vítěze výběrového řízení jej dnes představili ministr dopravy Martin Kupka a předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník. Krapinec nastoupí po Ivanu Bednárikovi, který ke konci února rezignoval.

Michal Krapinec

„Na dnešním mimořádném zasedání dozorčí rady jsme se shodli na tom, že Michal Krapinec je díky svým profesním zkušenostem a dlouholeté znalosti Českých drah jednoznačně nejlepší volbou,“ uvedl Zámečník, který sám Krapince podpořil. Jde prý o „mladého manažera s moderním přístupem a jasnou představou o tom, co je potřeba dělat.“ Krapinec se svých nových povinností ujme 4. dubna.

Vystudovaný právník Krapinec se ve skupině Českých drah pohybuje od roku 2012, kdy začínal jako tajemník vedení ČD Logistics. Byl také mimo jiné ředitelem kanceláře pro ekonomiku a informatiku ČD Cargo nebo členem dozorčí rady ČD-Informační systémy. V polovině roku 2020 se stal členem představenstva ČD-Telematika, loni v září pak jeho předsedou. Podle životopisu hovoří plynně anglicky, v němčině je pokročilý. Mezi zájmy jmenuje sport, cestování nebo burzy.

Řízení Českých drah nebývá dlouhodobá štace, za posledních pět let se na této pozici vystřídalo pět lidí. Bednárikův konec zastihl Kupku v situaci, kdy neměl v záloze žádné nové jméno. Řada lidí mu nabídku odmítla, například někdejší finanční ředitel ČD a šéf Citibank Michal Nebeský.

Ve výběrovém řízení se o nejvyšší pozici ucházelo 11 lidí, mezi nimi dva, kteří už v představenstvu Českých drah byli. Miroslav Kupec byl předsedou představenstva, František Bureš členem představenstva a posléze šéfem Výzkumného ústavu železničního.

Složení představenstva ČD
• Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel
• Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele pro servis
• Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu
• Blanka Havelková, členka představenstva a náměstkyně generálního ředitele pro lidské zdroje

Tagy České dráhy Michal Krapinec
36 komentářů