Levné vlakové jízdenky do zahraničí podražily i o sto procent. Za pětistovku se do Bruselu už nepodíváte

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhy

České dráhy potichu zdražily nabídku Včasných jízdenek Evropa, které umožňovaly při nákupu s předstihem velmi levné cesty zejména do sousedních

České dráhy potichu zdražily nabídku Včasných jízdenek Evropa, které umožňovaly při nákupu s předstihem velmi levné cesty zejména do sousedních zemí. Největším zdražením prošly jízdenky do Rakouska do měst, kam musí cestující přestoupit ještě na vlak ÖBB.

Vyplývá to z aktuální nabídky v e-shopu Českých drah. Například jízdenku do Bruselu bylo několik let možné koupit za 500 korun.  Od nového jízdního řádu je cena 754 Kč. To je stále výrazně méně než běžné jízdné či rozdělení na více jízdenek přes jednotlivé země, ale současně i zdražení o polovinu.

Ceny v mezinárodní přepravě se pro každý rok schvalují pro území každého projížděného státu. Stejně tak tomu bylo v tomto roce. Výsledná cena v mezistátní přepravě je pak součtem cen stanovených národními železnicemi pro území příslušných států, a to včetně Včasných jízdenek Evropa,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Podle něj stále platí, že Včasné jízdenky Evropa jsou cenově nejvýhodnější. 

„Ke zvýšení cen u Včasných jízdenek Evropa došlo na základě přání zahraničních partnerů. Výraznější změny jsou přitom jen na vzdálenějších destinacích, které jsou Čechy málo využívané. Naopak Včasné jízdenky do Drážďan, Vídně či Krakova, kam naši zákazníci ve velkém jezdí, se téměř nemění. Jízdenky z Prahy do Vídně, Berlína či Krakova jsou k dispozici už od 364 Kč, do Drážďan a Lince už od 234 Kč,“ dodal Joklík.

Největší zdražení se týká cest do Rakouska mimo Vídeň a Linec. Dosud bylo možné použitím vybraného vlaku Českých drah a následného přestupu na vlak rakouských drah ÖBB možné dojet z Prahy například až na rakousko – švýcarské hranice za 500 Kč. Nově vychází jízdenka na nejméně 1014 Kč.

K podobné úpravě došlo při cestách do Rakouska z jiných měst. Například jízdenka Ostrava -Innsbruck stála dlouho 892 Kč, nově nejméně 1144 Kč.

V řadě případů tak nastává situace, kdy je jízdenku z Česka do zahraničí levnější koupit přes stránky zahraničního dopravce. Například jízdenka na stejný termín z Prahy do Innsbrucku vychází přes ÖBB na 29,90 eur. V případě ÖBB jsou ale u nejlevnějších jízdenek jiné podmínky stornování jízdenky, prakticky není šance získat peníze zpět.

Tagy České dráhy Top Včasná jízdenka Evropa
178 komentářů