České dráhy počítají s opětovným zprovozněním Esmeraldy

Esmeralda jako Cyklohráček je minulostí. Autor: RopidEsmeralda jako Cyklohráček je minulostí. Autor: Ropid

Esmeralda je aktuálně nepojízdná, nachází se v depu v Libni.

Na českých kolejích by se znovu měla objevit Esmeralda. České dráhy sice stále řeší další osud tohoto unikátního vozu, nově ale počítají s jeho zprovozněním.

„Aktuálně je nepojízdná a nachází se v depu v Libni. Zatím není rozhodnuto o jejím dalším osudu, ale počítá se s jejím opětovným zprovozněním,“ sdělil bez dalších podrobností mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. Motorový vůz číslo 812.613 (Esmeralda) je v současnosti ve správě Centra historických vozidel ČD.

Esmeralda je jediná svého druhu. Vznikla v roce 2001 v šumperských dílnách Pars nova přestavbou klasické červené lokálky poničené nehodou. Jde o prototyp. Esmeralda, ač se tak běžně říkalo celé soupravě, byla pouze první tažný vůz. Na druhé straně vlaku byl rovněž unikátní a o rok mladší prototyp řídícího vozu zvaný Kasandra, uprostřed byl vložený vagon.

Esmeralda původně jezdila na tratích kolem Rakovníka. V letech 2014 až 2018 ji České dráhy využívaly na výletním vlaku Cyklohráček, před sezonou 2019 byla ale jako nevyhovující nahrazena lokomotivou 714 a je vedena jako neprovozní. Už před oprášením pro Cyklohráček dva roky stála pozapomenutá v depech Rakovník a Louny.

Kasandra se pro svou nízkopodlažnost nadále na Cyklohráčku využívá, nikoliv ale jako řídící vůz.

Tagy České dráhy esmeralda motorový vůz 812
58 komentářů