České dráhy po téměř dvou letech zrušily tendr na lokomotivy s rychlostí 200 km/h

Siemens Vectron 193.683 v depu v Praze Vršovicích. Autor: České dráhy / Pavel LakosSiemens Vectron 193.683 v depu v Praze Vršovicích. Autor: České dráhy / Pavel Lakos

České dráhy koncem března podepsaly smlouvu na nákup padesáti lokomotiv s rychlostí až 230 km/h.

České dráhy zrušily tendr na dodávku lokomotiv s rychlostí až 200 km/h. Soutěž, v rámci které dráhy poptávaly až 90 strojů, byla vypsána po dlouhých přípravách v červenci 2020. Důvody ukončení soutěže a další postup deník Zdopravy.cz zjišťuje.

Státní dopravce poptával lokomotivy s povolením k provozu v České republice, Rakousku, Polsku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. Podle zadávacích podmínek měl odebrat nejméně 40 kusů. Součástí zakázky měl být i kompletní servis na 10 let. Při cenách lokomotiv a údržby by cena zřejmě byla výrazně přes deset miliard korun.

Českým drahám nicméně akutní nouze v tomto segmentu lokomotiv nehrozí. Na základě zakázky, vypsané rovněž v létě 2020, totiž mají smlouvu s leasingovou společností RSL na pronájem až 50 lokomotiv s rychlostí 200 km/h. Jde o stroje Siemens Vectron. Prvních šest lokomotiv převzaly dráhy loni, letos počítají s dalšími deseti. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského bude moci dopravce lokomotivy po skončení pronájmu odkoupit.

České dráhy také koncem března podepsaly se společností Siemens Mobility smlouvu na nákup padesáti vícesystémových elektrických lokomotiv Siemens Vectron MS, jejichž maximální provozní rychlost bude 230 km/h. Součástí smlouvy je servis na 15 let. Lokomotivy budou připraveny pro provoz na konvenčních i vysokorychlostních tratích. Dodávány budou postupně od prosince 2025.

 

Tagy 200 km/h České dráhy lokomotivy 200 km/h
76 komentářů