České dráhy plánují další spojení do Polska. Do města Chełm u hranic s Ukrajinou

Odjezd vlaku Cracovia z Prahy v prosinci 2019, kdy na něm byly ještě řazeny vozy do Moskvy. Od příštího jízdního řádu bude protažen až do Přemyšle. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czOdjezd vlaku Cracovia z Prahy v prosinci 2019, kdy na něm byly ještě řazeny vozy do Moskvy. Od příštího jízdního řádu bude protažen až do Přemyšle. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

České dráhy chtějí od příštího jízdního řádu zavést další spojení do Polska. Od prosincové změny chtějí jezdit z Bohumína přímými

České dráhy chtějí od příštího jízdního řádu zavést další spojení do Polska. Od prosincové změny chtějí jezdit z Bohumína přímými vlaky do města Chełm, které leží nedaleko polsko-ukrajinských hranic na hlavní trase Varšava – Kyjev.

Vyplývá to z oznámení o nové službě, které České dráhy zaslaly Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Podle žádosti má jít o vlak o kapacitě 320 míst, který bude odjíždět kolem čtvrté hodiny ráno z Bohumína a zpět se bude vracet kolem půlnoci.

Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové jde o další prohloubení spolupráce s polským dopravcem PKP InterCity v mezistátní dopravě. ČD budou dopravcem pouze na několika kilometrech českého území.

„Vlak nabídne v ČR především obyvatelům Ostravska nové spojení do oblasti jihovýchodního/východního Polska. Reagujeme i na aktuální situaci v regionu a nabízíme zejména občanům Ostravska a česko-polského Slezska a jejich rodinám možnost načerpat síly a poznat nové zajímavé kraje a města v této oblasti Polska,“ uvedla Rajnochová.

České dráhy s PKP IC v posledních dvou letech výrazně rozšířily dálkové spojení s Polskem. Kromě tradičních spojů do Varšavy jsou nově v nabídce spojení k Baltu, Terespolu a Přemyšle. Přemyšl je častá přestupní stanice pro cesty na Ukrajinu, je u hranic a nedaleko Lvova. Do Přemyšle jezdí dva vlaky z Česka denně: Porta Moravica a Galicja. V novém jízdním řádu má jezdit do Přemyšle i vlak z Prahy, půjde o prodloužení spojení Cracovia, který dosud končí v Krakově. Do stejného města chce od nového jízdního řádu jezdit také RegioJet.

Tagy České dráhy PKP Intecity Polsko Top železniční spojení Česko - Polsko
47 komentářů