České dráhy obnovují prodej jízdenek ve vlaku, doba cestování zdarma končí

Regionova u Teplic nad Metují. Foto: České dráhyRegionova u Teplic nad Metují. Foto: České dráhy

České dráhy během příštího týdne obnoví prodej jízdních dokladů ve svých vlacích. Kvůli ochraně svých zaměstnanců i cestujících prodej jízdenek

České dráhy během příštího týdne obnoví prodej jízdních dokladů ve svých vlacích. Kvůli ochraně svých zaměstnanců i cestujících prodej jízdenek ve vlaku zastavily před třemi týdny. V praxi to vedlo k bezplatnému cestování řady cestujících i rozšíření vandalismu.

Opatření již schválilo představenstvo firmy, formálně ho ještě vezme na vědomí vláda. „Vlakový doprovod je již vybaven ochrannými pomůckami. Rukavicemi, brýlemi, rouškami i dezinfekčními prostředky, každý bude dostatečně chráněn,“ potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Dopravce žádá zákazníky, aby platili ideálně kartou a omezili tak vzájemný kontakt s vlakovým doprovodem. Terminálem na platbu kartou je již vybavena většina průvodčích.

Ostatní opatření proti šíření koronaviru dál zůstávají v platnosti, nejezdí například jídelní vozy ani není nabízeno občerstvení z minibaru, zavřené jsou půjčovny jízdních kol či úschovny zavazadel. Pokladny zůstaly od začátku vyhlášení nouzového stavu otevřené. Pro České dráhy je obnovení prodeje jízdenek ve vlaku i cestou, jak částečně zabránit dalšímu propadu tržeb, který nastal po velkém úbytku cestujících.

Kvůli obavám o vlastní bezpečnost řada průvodčích přestala v podstatě cestující kontrolovat, zaměřili se jen na své úkoly související s železničním provozem a výpravou vlaků. Toho ale začali zneužívat někteří cestující, vzrostl vandalismus. Sociální sítě jsou plné záběrů velmi zašpiněného či poškozeného interiéru po návštěvě některých pasažérů v době nouzového stavu. „Trochu poklesla i morálka cestujících, kteří nehledí na pořádek a ve vozech najdete i nedopalky. Ale jsou to spíše ojedinělé excesy,“ řekl v rozhovoru pro firemní časopis Železničář předseda představenstva Václav Nebeský.

České dráhy i proto podle Joklíka současně posílí ve vytipovaných spojích bezpečnostní hlídky.

Tagy České dráhy opatření kvůli koronaviru prodej jízdenek Top
150 komentářů