České dráhy obnoví vlaky do Německa, cestující ale přes hranice neprojedou

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhy

České dráhy vytíží své soupravy na zahraničních výkonech jako před pandemií.

České dráhy od pondělí nasadí do provozu opět vlaky EuroCity z Prahy do Berlína, od 5. března Západní expresy do Mnichova. Cestující ale nebudou smět do Německa přes hranice jet. Česká společnost obnovením provozu reaguje na požadavek partnerských dopravců kvůli uvolňování situace v Německu. České soupravy zajišťují v Německu část vnitrostátních výkonů.

„Po dohodě s Deutsche Bahn a Die Länderbahn však budou obnoveny technologické jízdy souprav přes hranice mezi ČD a těmito dopravci. Cestující je mohou využít ve vnitrostátních úsecích Praha – Děčín a Praha – Domažlice a ve vnitrostátních úsecích v Německu,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Pro české cestující to znamená větší nabídku vnitrostátního spojení než dosud, vlaky EC například do Děčína kvůli současné situaci nejezdí.

Přeprava cestujících mezi Českem a Německem je nadále zastavena kvůli opatřením Spolkové republiky Německo a nezvládnuté situaci s pandemií koronaviru v Česku. „Toto omezení se týká všech železničních přechodů mezi ČR a západním sousedem, tedy v dálkové dopravě u přechodů Děčín – Bad Schandau a Domažlice – Furth im Wald,“ dodala Novotná.

Ve směru z Německa je naopak přeprava možná za splnění podmínek vstupu do Česka, tedy PCR test a následná karanténa nebo tranzit.

Tagy Berliner České dráhy Praha - Berlín praha - mnichov Západní expres
58 komentářů