České dráhy obhájily rating dva stupně od spekulativního pásma

Lokomotiva 1216.903 Taurus Českých drah. Pramen: ČDLokomotiva 1216.903 Taurus Českých drah. Pramen: ČD

Dobrá zpráva pro České dráhy aktuálně přišla od společnosti Moody’s. Dráhy obhájily rating na úrovni Baa2, tedy dva stupně od

Dobrá zpráva pro České dráhy aktuálně přišla od společnosti Moody’s. Dráhy obhájily rating na úrovni Baa2, tedy dva stupně od spekulativního pásma. Rating má stabilní výhled. Dráhy hodnocení zveřejnily na svých stránkách.

„Dobrá zpráva pro nás, majitele a investory. I v současné situaci jsme podle analytiků stabilním a spolehlivým partnerem,“ uvedl na twitteru šéf drah Václav Nebeský. Agentura standardně vydává hodnocení ČD v dubnu, letos si ale podle mluvčího drah Radka Joklíka dala na čas i proto, že hodnotila situaci kolem koronaviru. A hodnocení potvrdila.

Moody’s ocenila silnou pozici drah na trhu, která plyne z nedávného uzavření smluv se státem a kraji na dalších deset let. „Naplňuje to naše očekávání, že si společnost udrží solidní podíl na trhu výrazně nad 80 procent,“ uvedla agentura. Mimo jiné do ratingu promítá i státní vlastnictví drah, které považuje za záruku finanční stability.

České dráhy se na stupeň Baa2 dostaly v roce 2016, v roce 2015 a 2014 se ocitly na okraji spekulativního pásma s ratingem Baa3. Rating má vliv na to, na jaké úroky se mohou České dráhy s dluhy přes 30 miliard korun dostat.

Tagy České dráhy Moody´s rating
19 komentářů