České dráhy nechají fanoušky hlasovat o dalším retronátěru brejlovce

Verze retro laku pro lokomotivu 754. Foto: ČD NostalgieVerze retro laku pro lokomotivu 754. Foto: ČD Nostalgie

V hlasování zatím vede první varianta se žlutým pruhem.

Na české koleje se vrátí další brejlovec v retronátěru. O jeho podobě nechají České dráhy hlasovat veřejnost na facebookovém profilu ČD Nostalgie.

Dopravce neuvedl, o jakou lokomotivu řady 754 má jít. Hlasující mají na výběr celkem tři barevné varianty. V hlasováním zatím poměrně jednoznačně vede vínová barva v kombinaci se žlutým pruhem. Půjde o provozní lokomotivu, která je běžně zařazována do provozu a na které vychází stupeň opravy i s novým lakem.

Retronátěry se staly v posledních letech oblíbenou součástí marketingu dopravců, jak na sebe upozornit. V případě lokomotiv z dob socialismu pravidelně největší emoce vyvolává pěticípá hvězda na čele lokomotivy. V případě brejlovců takto nechaly České dráhy vybrat letos na počátku roku fanoušky nátěr pro lokomotivu 754.074, která získala historický červený lak se žlutým bleskem.

„Nápad železničních fandů obnovit alespoň některá z barevných řešení u starších lokomotiv v běžném provozu se nám líbí. Proto jsme se dohodli, že jim dáme šanci se na výběru podílet,“ uvedl už dříve tehdejší šéf Českých drah Ivan Bednárik.

Původní historický nátěr není na vozidlech Českých drah úplná novinka. V zelené „livreji“ ze začátku 80. let jezdí od roku 2018 například posunovací lokomotiva 111.011, lokomotiva 362.001 má oranžový prototypový design, 151.023 jezdí v zeleno-krémovém laku s malým oranžovým reflexním pruhem nebo 854.021 v historickém nátěru Vindobony. V retronátěru jezdí už zhruba rok i Brejlovec 750.338 společnosti ČD Cargo.

Tagy 754 Brejlovec České dráhy retro nátěr
56 komentářů