České dráhy nechají další měsíc část lidí doma, dostanou 80 % mzdy

Speciální evakuační vlak z Prahy na polsko-ukrajinské hranice. Foto: Václav Rubeš / České dráhySpeciální evakuační vlak z Prahy na polsko-ukrajinské hranice. Foto: Václav Rubeš / České dráhy

České dráhy se dohodly s většinou odborových organizací s výjimkou, že i v květnu část zaměstnanců zůstane doma. Na rozdíl

České dráhy se dohodly s většinou odborových organizací s výjimkou, že i v květnu část zaměstnanců zůstane doma. Na rozdíl od dubna dostanou více: náhrada stoupne ze 70 na 80 % průměrné mzdy.

Dohodu oznámilo Odborové sdružení železničářů na svých stránkách, deníku Zdopravy.cz ho potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. „Jde o opatření, které se týká zhruba sedmi procent zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že postupně dochází k obnově dopravy do původního stavu, mohlo by jít nakonec o ještě méně zaměstnaců,“ uvedl Joklík.

Dráhy už dříve uvedly, že jde o opatření, které jim šetří peníze a současně jim umožní udržet většinu lidí a nepropouštět. Nikdo přitom nemá být celou dobu mimo práci, ale většinou jen například na dva až tři dny v týdnu. Opatření se týká především kancelářských profesí.

S novou dohodou nesouhlasila jediná odborová organizace. Podle Českých drah ale i tak dohoda platí. „Všechny odborové centrály s tím souhlasily, pouze jedna odborová centrála (OO OZS) však svůj souhlas relativizuje, což považuji za nemravnost,“ uvedl na stránkách OSŽ předseda podnikového výboru Českých drah Vladislav Vokoun. Podle zákoníku práce by zaměstnanci poslaní domů mohli teoreticky pobírat 100 % mzdy, Vokoun už dříve uvedl, že odboráři ustoupili.

Tagy České dráhy odborové organizace na železnici Odborové sdružení železničářů Top
21 komentářů