dkv-spojujeme

České dráhy navrhly škrty v kolektivní smlouvě, odboráři jsou ostře proti

Lokomotivy Českých drah na pražském hlavním nádraží. Foto: Jan SůraLokomotivy Českých drah na pražském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra

Zaměstnanci mají přijít o část dovolené, v kancelářích budou pracovat déle a dostanou méně peněz na stravenky. Sníží se i příplatky za víkendy či dělené směny.

České dráhy zaslaly odborářům nový návrh podnikové kolektivní smlouvy, který má přinést snížení mzdových nákladů. Pro většinu zaměstnanců by návrh znamenal snížení příjmů.

Návrh představilo na svých stránkách Odborové sdružení železničářů. Odboráři firmě vyčítají, že vůbec nevyčíslila úspory, které mají škrty přinést. Podle nich už teď mají České dráhy nedostatek provozního personálu, který se řeší kumulací funkcí či přesčasy.  „Případným přijetím změny kolektivní smlouvy by rozhodně došlo k možnému odlivu provozních zaměstnanců, kteří po dobu nemoci Covid-19 plnili své povinnosti a drželi firmu nad vodou,“ uvedli odboráři v prohlášení.

Škrty v personálních nákladech nedávno naznačil v rozhovoru pro Hospodářské noviny předseda představenstva Václav Nebeský. Důvodem je úbytek cestující kvůli pandemii koronaviru „Neříká se mi to lehce, ale je tu velká pravděpodobnost, která se takřka blíží jistotě, že přes léto otevřeme kolektivní smlouvu a začneme hledat peníze například v benefitech,“ řekl Hospodářským novinám Nebeský. „Je lepší překonat krizi s utaženým opaskem, než se zbavovat provozního zaměstnaneckého jádra,“ dodal. Teď návrh nechtějí oficiálně České dráhy komentovat kvůli teprve zahájeným jednáním.

V seznamu navržených škrtů je konec šesti týdnů dovolené pro část zaměstnanců, ponížení stravenek o desetikorunu nebo méně peněz na penzijní připojištění. Méně mají zaměstnanci dostat i za práci v sobotu a v neděli. Kromě zákonného příplatku dosud dostávají 15 % průměrného výdělku, nově mají dostat 11 %. Škrty mají být i u příplatku za dělenou směnu, a to z 50 % na 40.

Co chtějí České dráhy změnit v kolektivní smlouvě? 

Dovolená – sjednocení dovolené na 5 týdnů pro všechny zaměstnance.
Stravenky/stravování v jídelně/stravné – snížení výše denního příspěvku z provozních nákladů na stravování o částku 10 Kč ze stravenek, stravného mobilního personálu i u stravování v provozovnách smluvních partnerů.
Příspěvek na penzijní připojištění – snížení o 300 Kč standardního příspěvku ČD pro všechny sazby – nově sazby 600 Kč, 700 Kč, 900 Kč a 1050 Kč + ponechání možnosti navýšení o 750 Kč za nečerpaný příspěvek na ŽP.
Příspěvek na udržení zdravotní a odborné způsobilosti – zrušení příspěvku.
Pracovní doba – prodloužení na 40 hodin týdně u THP administrativních pozic.
Příplatek za práci o sobotách a nedělích – snížení sazby příplatku na 11 % průměrného výdělku.
Příplatek za dělenou směnu – snížení sazby příplatku na 40 % průměrného výdělku.

(zdroj: OSŽ)

Tagy České dráhy kolektivní smlouva Odborové sdružení železničářů Top
317 komentářů