HN: České dráhy šetří. Omezí benefity, ve hře je i hromadné propouštění

Stejnokroje Českých drah pro vlakový personál. Foto: České dráhyStejnokroje Českých drah pro vlakový personál. Foto: České dráhy

Koronavirová krize nutí České dráhy k hledání úspor. Kvůli očekávané až dvoumiliardové ztrátě státní dopravce zvažuje, že omezí benefity, například

Koronavirová krize nutí České dráhy k hledání úspor. Kvůli očekávané až dvoumiliardové ztrátě státní dopravce zvažuje, že omezí benefity, například odebere zaměstnancům šestý týden dovolené. Skončit by v budoucnu mohly také až stovky lidí v administrativě, připustil šéf drah Václav Nebeský. Informaci dnes přinesly Hospodářské noviny.

„Neříká se mi to lehce, ale je tu velká pravděpodobnost, která se takřka blíží jistotě, že přes léto otevřeme kolektivní smlouvu a začneme hledat peníze například v benefitech,“ řekl Hospodářským novinám Nebeský. „Je lepší překonat krizi s utaženým opaskem než se zbavovat provozního zaměstnaneckého jádra,“ dodal. Pracovníci Českých drah by mohli přijít například o šestý týden dovolené, na který má nárok část z nich.

Jednání o úpravách kolektivní smlouvy začne podle deníku v srpnu. „Nemyslíme si, že je snížení dovolené ta správná cesta, kde hledat úspory. Chápeme ale ekonomickou situaci a budeme s vedením jednat,“ uvedl pro HN Vladislav Vokoun, místopředseda Odborového sdružení železničářů.

Nebeský nevyloučil ani propouštění v administrativě. „Aby to mělo smysl, musely by to být až stovky lidí,“ řekl Nebeský. Ředitel drah nechce sahat do počtu zaměstnanců v provozu. V celé skupině České dráhy pracuje podle loňských dat 23,5 tisíce lidí. Průměrný plat se pohyboval kolem 35 tisíc korun.

Odbory zatím plány na propouštění nechtějí komentovat.

Tagy České dráhy propouštění
203 komentářů