České dráhy poprvé nasadily motorové vozy Stadler RS1 v Plzeňském kraji

Motorový vůz Stadler RS1 v Plzni. Foto: Aleš PetrovskýMotorový vůz Stadler RS1 v Plzni. Foto: Aleš Petrovský

První čtyři vozy již prochází takzvanou bohemizací.

České dráhy začaly s nasazováním motorových vozů Stadler RS v Plzeňském kraji. Nízkopodlažní vozy nasazují hlavně na trasu Plzeň – Žihle.

Do Plzně umístil dopravce dva ze série 22 vozů, které zakoupil ojeté v Německu. „Po dohodě s objednavatelem jsme doplnili moderní soupravy v kraji. Primárně by měly obsluhovat linku Plzeň – Žihle,“ uvedl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

České dráhy koupily vozy od švýcarské společnosti Heros Helvetic Rolling Stock GmbH, vozy jezdily u německého dopravce SWEG Hohenzollerische Landesbahn. Dvanáct z nich jezdí z lounského depa, zejména na tratích do Postoloprt a Lovosic, po ukončení výluky až do České Lípy. Z Loun jezdí také do Středočeského kraje. Jeden vůz je umístěn v Havlíčkově Brodě, tři čekají na zprovoznění a schválení provozu Drážním úřadem.

Všech 22 vozů má projít postupně takzvanou bohemizací. Tu provádí ŽOS Zvolen. Půjde například o instalaci vlakového zabezpečovače nebo výměnu radiostanice. Součástí úprav bude také například dosazení wifi připojení nebo úprava audiovizuálního informačního systému. Vozy mají dostat klimatizaci, zásuvky 230 V a USB porty, dojde k revitalizaci čalounění sedadel a novému vnějšímu nátěru. Aktuálně jsou ve Zvolenu čtyři.

Tagy České dráhy Plzeňský kraj Stadler RS1
60 komentářů