České dráhy nasadily do vlaků nové prodejní terminály, jízdenky jde koupit rychleji

Nový prodejní terminál ve vlaku ČD. Foto: České dráhyNový prodejní terminál ve vlaku ČD. Foto: České dráhy

Nové automaty akceptují karty, bankovky a mince.

České dráhy začaly testovat v prvních vlacích novou generaci prodejních terminálů na jízdenky. Prvním krajem, kde se zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) objevila, je Zlínský kraj, kde jsou osazena v jednotkách RegioNova a RegioShark.

Kromě zakoupení jízdenky terminál nabízí i další funkce, jako např. možnost nabít si elektronickou peněženku na In Kartě nebo kartě integrovaného dopravního systému. Postupně se mají nové automaty rozšířit do dalších krajů.

„Oproti předchozímu modelu nyní automaty nabízí celou řadu vylepšení,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Jde například o dotykový displej nebo zcela přepracovaný model nabídky jízdného a procesu nákupu. „Obsluha automatu je jednoduchá a intuitivní. Zákazník si zde může vyhledat spojení a zakoupit jízdenky komplexně v rámci kraje i pro cesty mimo kraj,“ dodala.

Ve Zlínském kraji je v provozu aktuálně 16 terminálů, další se objeví v nových jednotkách RegioPanter.

Automat nabízí možnost koupě jízdenky podle tarifu Českých drah, OneTicket nebo krajského integrovaného systému. V případě Zlínského kraje jde o IDZK. Terminál umí zohlednit, jestli si cestující kupuje návaznou jízdenku IDZK v rámci přestupu, nebo si doplácí část trasy k časovému kuponu. Terminál nabízí možnost platby kartou, bankovkami a mincemi.

Nové terminály se objeví ještě letos v Pardubickém kraji v jednotkách RegioSpider a RegioNova. Dále by měly jezdit ve vlacích v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. V testovacím provozu jsou instalována zařízení MOPAJ nové generace ve vybraných stanicích v Plzeňském kraji.

Tagy České dráhy MOPAJ nákup jízdenek ve vlaku Zlínský kraj
67 komentářů