České dráhy mají nové „hlídače“. Do dozorčí rady přichází Zámečník, Minka a Šlegr

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Dozorčí rada firmy má řešit příští týden i personální záležitosti v představenstvu.

Řídící výbor Českých drah dnes zásadně proměnil dozorčí radu státního dopravce. Odvolal Vojtěcha Kocourka, Jana Vrátníka a na jejich místo zvolil tři nové členy: Miroslava Zámečníka, Jiřího Minku a Petra Šlegra. Už dříve na post šéfa dozorčí rady rezignoval Pavel Kysilka. Dozorčí rada má příští týden řešit i možné změny v představenstvu.

V šestičlenné dozorčí radě jsou tak tři noví členové. „Všichni jsou zkušení profesionálové v oblasti ekonomiky a dopravy. České dráhy podobně jako jiné podnikatelské subjekty utrpěly v době koronavirové krize značné ztráty. Musejí se vypořádat s několikamiliardovým výpadkem tržeb od cestujících a přitom nepolevit v nastaveném trendu zvyšování efektivity, dál pokročit v obnově vozidel a zkvalitňování služeb,“ řekl k personálním změnám ministr dopravy Martin Kupka.

Miroslav Zámečník má za sebou kariéru poradce ministrů financí a průmyslu a obchodu, pracoval v Centru pro ekonomickou analýzu Kanceláře prezidenta ČSFR, ve Světové bance ve Washingtonu nebo jako člen Národní ekonomické rady vlády ČR. Působil i ve výborech pro audit ve společnostech ČD a ČD Cargo.

„Jeho přínos pro vedení našeho největšího železničního dopravce v době, kdy je ekonomika otřesená dopady koronavirové krize, je nezpochybnitelný. Stejně tak jako zkušenosti ze soukromého železničního byznysu, které přináší Jiří Minka. Svou kariéru dokonce kdysi začínal u Českých drah,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. Později působil Jiří Minka ve vrcholových funkcích PKP Cargo International, AWT Čechofracht a AWT ROSCO. Petr Šlegr v minulosti působil jako náměstek ministra dopravy nebo náměstek generálního ředitele Správy železnic, v Česku je znám jako velký propagátor vysokorychlostní železnice a bojovník proti monopolům v železničním stavitelství a projektování.

Předsedu si dozorčí rada zvolí příští týden.

Členové Dozorčí rady ČD

• Ing. Lenka Hlubučková – místopředsedkyně
• Ing. Jiří Minka, MBA
• Antonín Leitgeb – zástupce zaměstnanců
• Vladislav Vokoun – zástupce zaměstanců
• Ing. Petr Šlegr
• Ing. Miroslav Zámečník

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah
96 komentářů