České dráhy loni přišly o více než třetinu cestujících a čtyři miliardy na tržbách

Cestující na zastávce Desná - Riedlova vila. Foto: České dráhyCestující na zastávce Desná - Riedlova vila. Foto: České dráhy

V mezinárodních spojích klesl počet pasažérů meziročně dokonce o 66 procent. U ČD nastává doba úspor

Krize spojená s covidem přerušila loni dlouhodobý růst počtu cestujících ve vlacích Českých drah. Služeb státního dopravce využilo 117,7 milionu pasažérů, což je meziročně o 35 procent méně. Dráhy to dnes uvedly v tiskové zprávě.

„Nejvýznamnější pokles jsme zaznamenali ve 2. a 4. čtvrtletí. Během první vlny koronaviru na jaře loňského roku dokonce klesl počet cestujících na historické minimum. Tehdy jich vlaky využívala v průměru pouze desetina obvyklého počtu,“ uvedl člen představenstva ČD Jiří Ješeta.

Výpadek dráhy připisují snížení mobility obyvatelstva, ke kterému došlo kvůli opatřením proti šíření nákazy. Po nějaký čas byla například přerušena výuka ve školách, uzavřeny hranice, lidé přešli na práci z domova, část továren přerušila výrobu.

Vývoj počtu cestujících Českých drah. Pramen: České dráhy

Vývoj počtu cestujících Českých drah. Pramen: České dráhy

Propad tak hlásí regionální, vnitrostátní dálková i mezinárodní doprava. Ve vnitrostátní osobní dopravě České dráhy loni přepravily necelých 116 milionů cestujících, to je oproti roku 2019 pokles o 34 procent. V mezinárodních spojích klesl počet pasažérů meziročně dokonce o 66 procent. Loni přes hranice republiky cestovalo 1,9 milionu lidí, o rok dříve to bylo 5,5 milionu.

Méně zákazníků a kratší cestovní vzdálenosti se promítly do příjmů dopravce. Kvůli koronaviru hlásí za loňský rok pokles tržeb o čtyři miliardy a růžové výhledy nemá ani pro letošní rok. V prvním týdnu zatím nejtvrdších protiepidemických opatření eviduje jen 30 procent cestujících oproti roku 2019.

„Pokud nechceme zastavit investice do vozidel a služeb, tedy do budoucnosti, musíme snížit náklady. Podnikatelský plán na rok 2021 tak počítá na jedné straně s realistickým odhadem příjmů a na druhé straně s razantně osekanými náklady. Osobními, režijními a tak dále. Hledali jsme úspory všude. Podle mě je reálné, abychom podle mezinárodních účetních standardů dostali Skupinu České dráhy do zisku a mateřské České dráhy, které provozují osobní dopravu, by se měly přiblížit černé nule,“ sdělil šéf drah Ivan Bednárik.

 

Počet přepravených cestujících a přepravní výkon ČD

Ukazatel

rok 2019

rok 2020

změna 2019 / 2020

počet cestujících (v mil.)

182,1

117,7

35 %

přepravní výkon (mil. oskm)

8685

5127

41 %

průměrná přepravní vzdálenost (v km)

47,7

43,5

4,2 km

 

Tagy České dráhy cestující 2020 dopady koronaviru na dopravu Top
19 komentářů